Hopp til innhold

Opplever hets på TikTok: – Jeg slutter ikke på grunn av det

På TikTok har hun millioner av visninger. Humor og innblikk i samisk ungdomskultur er hennes suksessoppskrift, men bak suksessen ligger også hets og uvitenhet.

Anne Ragnhild Porsanger

Brukeren «anneragnhild» har nesten 2 millioner visninger. Som lærerstudent forstår hun viktigheta av å snakke om samehets.

Foto: Privat

– Jeg lager Tiktoker kun for min egen og mine venners skyld, forteller Anne Ragnhild Porsanger (26). Videoene hennes viser ofte koftekledde samer, deler av samiske festivaler og ting hun synes er gøy.

@anneragnhild

mmm tacobaguette

♬ -

Hets og trusler

Det finnes også en bakside. Hver gang hun legger ut en video, risikerer hun at det legges igjen hetsende kommentarer, og i verste fall indirekte trusler.

– Den verste kommentaren som jeg har sett er «Kunne ikke Breivik ventet litt?» Det er ganske ille når kommentaren mener at det samer burde være drept i en terrorhandling, sier hun.

En kommentar lagt igjen på en video av dansende samer på Annes Tiktok.

Kommentaren ble lagt igjen på en video Anne la ut av dansende samer på en festival.

Kommentaren hun sikter til ble lagt igjen på en video med over 160.000 visninger. I videoen har hun filmet koftekledde samer som danser under en konsert.

Anne Ragnhild er ikke den eneste som har opplev samehets. Forskning viser at 3 av 4 unge samer opplever samehets. I Tromsø har det vært opprop mot samehets.

Anne Ragnhild Porsanger

– Jeg kan jo ikke slutte på grunn av ekle kommentarer, sier Anne.

Foto: Håkon Mudenia

Hva tror du må til for at slike holdninger forsvinner?

– Jeg, Anne Ragnhild Porsanger, må fortsette å lage TikTok-videoer, sier hun ironisk mens hun ler. – Nei da, jeg tuller. Jeg tror en del av ansvaret for å få bort slike kommentarer ligger hos staten, og spesielt skolen.

Ikke tåle, men takle

– Først vil jeg si at synes det er flott at hun viser frem kulturen, men forferdelig at det skal føre til at noen utsetter henne for hets, sier Mariette Lobo, som jobber daglig mot diskriminering.

Mariette Lobo, seniorrådgiver hos Likestilling og diskrimineringsombudet

Mariette Lobo er seniorrådgiver ved Likestillings- og diskrimineringsombudet og har noen råd til hvordan man best kan takle hets på sosial medier.

Foto: Thomas B Eckhoff / Thomas Eckhoff

– Det er alvorlig når hets rammer en enkeltperson som er samisk, men vi må være klar over at det samtidig rammer samer som gruppe.

Hvordan kan man best takle hets på sosiale medier?

Man skal ikke tåle det. Man skal takle det. Det er viktig å dokumentere det, slik at man kan anmelde det. Du kan også kontakte LDO (ekstern lenke) eller andre organisasjoner for å få hjelp og råd til hva man kan gjøre.

NRK forklarer

Hvorfor blir samer hetset?

Hvorfor blir samer hetset?

En teori er at gamle fordommer og usannheter om samer har overlevd gjennom generasjoner. Fortsatt har mange liten kunnskap om hvordan samer lever i dag.

Hvorfor blir samer hetset?

Hva er egentlig samehets?

Det kan være ondsinnet og usaklig oppførsel mot noen, bare fordi de er samer. Våren 2019 ble en mann dømt for å hetse samer i et kommentarfelt på Facebook.

Hvorfor blir samer hetset?

Hvor opplever samer dette?

Der man synlig viser at man er same: På skolen, i arbeidslivet og i lokalsamfunnet. Mange har møtt krenkelser i møte med det offentlige, på internett, i butikken eller på restaurant.

Hvorfor blir samer hetset?

Hvor vanlig er samehets?

Samer blir mye oftere diskriminert enn nordmenn. Som same har du fire ganger så høy risiko for å oppleve diskriminering som majoritetsbefolkningen.

Hvorfor blir samer hetset?

Kan noen utsettes for vold fordi de er samer?

Ja, samiske menn har dobbelt så høy risiko for å utsettes for vold som majoritetsnordmenn. En undersøkelse viste at 49 prosent av samiske kvinner har vært utsatt for vold.

Hvorfor blir samer hetset?

Hva kan du gjøre hvis du oppdager eller selv utsettes for samehets?

Ta problemet seriøst. Si i fra hva som ikke er greit. Rapporter inn til ledelse på skole eller arbeidsplass, og krev at handlingene følges opp. Åpenhet hjelper!

Har du opplevd samehets?

Ja
67%
Nei
33%

408 stemmer

Hva kan man gjøre om man opplever grov hets eller trusler?

– Jeg ville kontaktet politiet, og eventuelt anmeldt det. Politiets nettpatrulje kan nok være til hjelp.

Har ikke anmeldt

Anne Ragnhild vil ikke anmelde kommentaren.

– Jeg er ikke noe offer, og jeg tviler på at det ville hatt noen konsekvens. Jeg vil aldri slutte å bruke kofta eller å lage Tiktoker.

–For det er liksom en del av meg. Jeg er Anne, jeg bruker kofte og jeg lager Tiktoker.

Anne Ragnhild Porsanger.

Kofta er en del av meg, sier Anne.

Hvorfor fortsetter du å legge ut tiktoker selv om du vet at det kan komme hets?

Jeg får også mye mer positive kommentarer enn negative, sier Anne.

– Vi kan jo ikke bare slutte med det vi gjør selv om man risikerer å oppleve hat. Vi samer er ganske vant til å få slike kommentarer, avslutter hun.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.