Hopp til innhold

Oljefondets etikk gjennomgås – vet ikke om det blir fokus på urfolk

Sametinget mener at urfolk ikke blir godt nok ivaretatt.

Ola Mestad sitter i en rødsofa

UTVALGSLEDER; Professor Ola Mestad leder et regjeringsoppnevnt utvalg som skal revidere Oljefondets etikkregler for når det er etisk å investere, eller ikke. Han vil foreløpig ikke svare på spørsmål om urfolksrett vil bli vurdert.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Et eget utvalg utnevnt av regjeringen skal gjennomgå de etiske retningslinjene til Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland, som det egentlig heter.

– Det er for tidlig å si noe om urfolksrett blir del av arbeidet, sier lederen av arbeidet.

Utvalget ble oppnevnt i april i år, men det er foreløpig uklart om de vil gå inn på temaet urfolksrett.

Blant annet har Sametinget kritisert og mener det er manglende fokus på urfolksrett i Oljefondet.

– For tidlig å svare

– Det for tidlig å svare særlig presist på hva utvalget vil jobbe med, for det har ennå ikke hatt sitt første møte. Foreløpig kan jeg ikke gjøre annet enn å vise til mandatet for vårt utvalg, skriver professor Ola Mestad i en e-post til NRK Sápmi.

Grunnlovsseminar på Universitetet i London

BRED ERFARING; Ola Mestad (stående) har erfaring som tidligere leder av Etikkrådet for Statens Pensjonsfond (Oljefondet) fra 2010–2014. Han er jusprofessor med forskningsområder som inkluderer rettshistorie, petroleumsrett og europarett. Her er han på et grunnlovsseminar i London i 2014.

Foto: øa/P2/Museum

Jusprofessor Ola Mestad er utnevnt som utvalgets leder av regjeringen.

Urfolksrettigheter er menneskerettigheter som handler om urfolk eller er relevante for urfolk.

Det er dagens etikkråd som vurderer om de etiske retningslinjene blir fulgt under investeringer som blir gjort via Oljefondet i utenlandske selskap.

Og det er disse reglene som nå skal gjennomgås og revideres av utvalget som Mestad nå leder.

File photo of a worker unloading palm fruit at a palm oil plantation in Peat Jaya, Jambi province on the Indonesian island of Sumatra

PALMEOLJE MOTSTAND; Siden 2012 har Oljefondet solgt seg ut av 34 palmeoljeselskaper. Her ble også urfolksrett brukt som argumenter. Bildet er av arbeidere som lesser av palmeoljefrukt i Peat Jaya, Jambiprovinsen på Sumatra i Indonesia.

Foto: Antara Foto / Reuters

– Se på alle forslag

Han utdyper i e-post til NRK at utvalget generelt skal se på alle forslag som har vært fremme om endringer av mandat.

Mandatet er blant annet å se på;

  • Om det er behov for å endre retningslinjene for observasjon og utelukkelse, herunder om enkelte kriterier bør tas ut eller nye tas inn.
  • Bruken av virkemidler og effekten av dem.
  • Om dagens virkemidler bryter med anerkjente internasjonale konvensjoner og etiske standarder og i land med svak informasjonstilgang.

Men urfolksrett er det fremdeles for tidlig å si noe om, ifølge Mestad.

Lederen for utvalget skriver at spørsmålene om urfolksrett er viktige, selv om han ikke vil si om dette blir en del av utvalgets arbeid fremover.

– Takk for viktige spørsmål, skriver Ola Mestad til NRK.

Han skriver at det er for tidlig å svare på spørsmålene og henviser videre til dagens etiske råd for svar på dagens situasjon der.

Ingen kontakt om etikk

Sametinget vil gjerne være med å påvirke, men får ingen stående invitasjoner.

Sametingsråd Silje Karine Muotka i Sametinget sier at hun ikke kjenner til at de har fått noen henvendelser om en systematisk gjennomgang av etikk fra hverken Norges Bank Investment Management (NBIM), etikkrådet eller det nye utvalget som skal revidere de nye retningslinjene.

Sametingsrådet, sámediggeráđđi

INGEN ETISK KONTAKT; Silje Karine Muotka sitter i Sametingsrådet. Her er hun som nr. 2 fra høyre. I midten står Sametingspresident Aili Keskitalo.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Urfolksperspektivet er usynliggjort slik det ofte er. Men vi ønsker å være positive og bidra her, sier Silje Karine Muotka til NRK Sápmi.

Hun inviterer dermed seg selv og Sametinget til en dialog med både utvalget som skal revidere etikkreglene og Norges Bank Investment Management.

Her er spørsmålene

Spørsmålene fra NRK til Ola Mestad som han ikke har kunnet besvare er disse;

  • Vil utvalget som du leder ha et fokus på urfolksrett spesielt – i så fall hvorfor eller hvorfor ikke?
  • Kan du utdype hva utvalget vil gjøre for å sikre at også urfolksrett blir ivaretatt under gjennomgåelse av de etiske retningslinjene?
  • Har noen i utvalget kunnskaper om urfolksrett spesielt, eventuelt hvem?
  • Vil utvalget ha kontakt med utenforstående miljøer/urfolksmiljøer, som for eksempel Sametinget, i gjennomgåelsen av etiske retningslinjer?

Korte nyheter

  • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

    Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

    Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

    Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

    Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

    Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

    Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

    – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

    – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

    – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

    – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

    – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

    Harepest
    Foto: Knut Fredrik Øi
  • Eieren fant elghund sin skutt

    Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

    Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

    – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

    – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

    Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

    Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir

  • Vil bygge ny flyplass i Kautokeino

    NSRs sametingsgruppe ber sametingsrådet om behovet å etablere fylplass i Kautokeino.

    Våren 2024 legger regjeringen frem nasjonal transportplan (NTP) 2025-2036.

    Reperesentant Maren Benedicte Nystad Storslett, forteller at Kautokeino har siden 50-tallet arbeidet med å åpne flyplassen i kommunen. Det er allerede ferdig anlagt flystripe på 1.100x 30 meter på grusdekket rullebane. Skriver Sagat

    Maren Benedicte Nystad Storslett
    Foto: Malene Gaino Buljo / NRK