Et eget utvalg utnevnt av regjeringen skal gjennomgå de etiske retningslinjene til Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland, som det egentlig heter.
– Det er for tidlig å si noe om urfolksrett blir del av arbeidet, sier lederen av arbeidet.
Utvalget ble oppnevnt i april i år, men det er foreløpig uklart om de vil gå inn på temaet urfolksrett.
Blant annet har Sametinget kritisert og mener det er manglende fokus på urfolksrett i Oljefondet.
– For tidlig å svare
– Det for tidlig å svare særlig presist på hva utvalget vil jobbe med, for det har ennå ikke hatt sitt første møte. Foreløpig kan jeg ikke gjøre annet enn å vise til mandatet for vårt utvalg, skriver professor Ola Mestad i en e-post til NRK Sápmi.
BRED ERFARING; Ola Mestad (stående) har erfaring som tidligere leder av Etikkrådet for Statens Pensjonsfond (Oljefondet) fra 2010–2014. Han er jusprofessor med forskningsområder som inkluderer rettshistorie, petroleumsrett og europarett. Her er han på et grunnlovsseminar i London i 2014.
Foto: øa/P2/MuseumJusprofessor Ola Mestad er utnevnt som utvalgets leder av regjeringen.
Urfolksrettigheter er menneskerettigheter som handler om urfolk eller er relevante for urfolk.
Det er dagens etikkråd som vurderer om de etiske retningslinjene blir fulgt under investeringer som blir gjort via Oljefondet i utenlandske selskap.
Og det er disse reglene som nå skal gjennomgås og revideres av utvalget som Mestad nå leder.
PALMEOLJE MOTSTAND; Siden 2012 har Oljefondet solgt seg ut av 34 palmeoljeselskaper. Her ble også urfolksrett brukt som argumenter. Bildet er av arbeidere som lesser av palmeoljefrukt i Peat Jaya, Jambiprovinsen på Sumatra i Indonesia.
Foto: Antara Foto / Reuters– Se på alle forslag
Han utdyper i e-post til NRK at utvalget generelt skal se på alle forslag som har vært fremme om endringer av mandat.
Mandatet er blant annet å se på;
- Om det er behov for å endre retningslinjene for observasjon og utelukkelse, herunder om enkelte kriterier bør tas ut eller nye tas inn.
- Bruken av virkemidler og effekten av dem.
- Om dagens virkemidler bryter med anerkjente internasjonale konvensjoner og etiske standarder og i land med svak informasjonstilgang.
Men urfolksrett er det fremdeles for tidlig å si noe om, ifølge Mestad.
Lederen for utvalget skriver at spørsmålene om urfolksrett er viktige, selv om han ikke vil si om dette blir en del av utvalgets arbeid fremover.
– Takk for viktige spørsmål, skriver Ola Mestad til NRK.
Han skriver at det er for tidlig å svare på spørsmålene og henviser videre til dagens etiske råd for svar på dagens situasjon der.
Ingen kontakt om etikk
Sametinget vil gjerne være med å påvirke, men får ingen stående invitasjoner.
Sametingsråd Silje Karine Muotka i Sametinget sier at hun ikke kjenner til at de har fått noen henvendelser om en systematisk gjennomgang av etikk fra hverken Norges Bank Investment Management (NBIM), etikkrådet eller det nye utvalget som skal revidere de nye retningslinjene.
INGEN ETISK KONTAKT; Silje Karine Muotka sitter i Sametingsrådet. Her er hun som nr. 2 fra høyre. I midten står Sametingspresident Aili Keskitalo.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK– Urfolksperspektivet er usynliggjort slik det ofte er. Men vi ønsker å være positive og bidra her, sier Silje Karine Muotka til NRK Sápmi.
Hun inviterer dermed seg selv og Sametinget til en dialog med både utvalget som skal revidere etikkreglene og Norges Bank Investment Management.
Her er spørsmålene
Spørsmålene fra NRK til Ola Mestad som han ikke har kunnet besvare er disse;
- Vil utvalget som du leder ha et fokus på urfolksrett spesielt – i så fall hvorfor eller hvorfor ikke?
- Kan du utdype hva utvalget vil gjøre for å sikre at også urfolksrett blir ivaretatt under gjennomgåelse av de etiske retningslinjene?
- Har noen i utvalget kunnskaper om urfolksrett spesielt, eventuelt hvem?
- Vil utvalget ha kontakt med utenforstående miljøer/urfolksmiljøer, som for eksempel Sametinget, i gjennomgåelsen av etiske retningslinjer?