Hopp til innhold

Nødmeldinger forsinkes

Nødmeldinger som varsles av samisktalende, må oversettes via tolk og dette kan føre til farligere situasjoner.

Brannutrykning
Foto: Ann-Marita Eriksen / NRK

Gerd Isaksen

Gerd Isaksen.

Foto: 110-sentralen for Finnmark

– Folk går til naboen, som kanskje snakker bedre norsk, når de skal ringe nødmeldingssentralen. Derfor kan det gå lenger tid før meldingen kommer inn til oss. Jeg har ingen konkrete saker å vise til, men det kan tenkes at det kan ha oppstått farlige situasjoner, sier Gerd Isaksen til NRK Sámi Radio.

Hun er daglig leder for 110-sentralen for Finnmark.

Isaksen mener ansvaret for å sikre den samisktalende befolkningen tjenester på lik linje med den norskspråklige, må ligge hos storsamfunnet.

– Derfor er det naturlig at staten tar ansvaret for at et slikt tilbud etableres for nødmeldingstjenesten, og betaler for samisktalende nødsentraloperatører, sier hun til NRK.

Håper på snarlig løsning

Hun har sendt et brev til Justisdepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Statsministerens kontor og Sametinget har fått kopi av det.

– Nå håper vi på en snarlig løsning. Slik situasjonen er nå kan vi dessverre ikke si at 110-sentralen har en fullgod løsning for den samisketalende del av befolkningen, sier Isaksen.

Brannsjef Alf Isaksen i Karasjok har tidligere tatt opp problemstillingen, og nå jobber Justisdepartementet med løsninger. Isaksen har pekt på misforståelser mellom den som ringer inn og nødmeldingssentralen.

Lederen for 110-sentralen forteller at særlig den eldre delen av befolkningen snakker samisk, er utsatt.

Hun viser til at det er spesielt samiske stedsnavn som er problematiske å forstå og uttale. Når man er i en nødsituasjon så snakker man og tenker på sitt eget morsmål, som i dette tilfellet er samisk.

Trenger brannfaglige samisktalende

Alarmsentraloperatørene behersker ikke samisk. Disse må ringe opp en av de samiske tolkene, og sette den nødstilte i konferanse med tolken. Dette er ikke en fullverdig løsning, mener lederen for 110-sentralen.

Alarm illustrasjonsfoto
Foto: Frode Nielsen / NRK

Gerd Isaksen skisserer denne løsningen overfor sentrale myndigheter:

– Vi må ha samisktalende operatører som jobber i turnus inne på 110-sentralen for Finnmark. Disse operatørene må ha brannfaglig utdanning, og i tillegg ha kompetanse i samisk språk.

Denne løsningen innebærer en betydelig økning av kostnadene.

– Det virker urimelig om kommunene i Finnmark skal pålegges slike utgifter, sier daglig leder for 110-sentralen for Finnmark.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse