Hopp til innhold

Mindre is i Arktis

Det er lav arktisk isutbredelse og rekordlite isvolum før smeltesesongen 2011.

Arktisk is, Grønland
Foto: MICHAEL STUDINGER / Afp

Mars 2011 hadde den nestlaveste isutbredelse siden satellitmålingene begynte i 1979.

Beregninger viser også at isvolumnet for årstiden nå er lavere enn noensinne. Det skriver DMI på sin hjemmeside.

Havisen i Arktis vokser og skrumper i takt med årstidene. Isen når normalt sin største utbredelse på omkring 15 millioner kvadratkilometer i starten av mars, mens minimum på omkring 5 millioner kvadratkilometer ligger i september.

I 2011 toppet isdekket som forventet den 7. mars. Deretter fulgte en lang periode med et stort sett konstant isdekke, men nå har smeltesesongen startet.

Lav vinterutbredelse

– I fjor år toppet isdekket rekordsent; det var først i slutten av mars, hvor vi opplevde en kort periode med nesten normalt isdekke. Siden droppet is-arealet til lave verdier på cirka 1 million kvadratkilometer under normalen i løpet av hele sommeren, høsten og vinteren, forklarer isforsker og ph.d. Rasmus Tonboe til DMI.

Etter den rekordlave isutbredelsen i sommeren 2007 er mye av den tykke, gamle isen erstattet av tynnere og nydannet is om vinteren. Om sommeren har isutbredelsen de seneste tre årene vært lav, mens utbredelsen om vinteren har nærmet seg det normale.

– Den gamle og tykke polarisen, som kunne overleve sommerens avsmeltning, er gradvist forsvunnet; spesielt etter 2002. Derfor har vi de senere årene opplevd en økt utbredelse av en ett-årig vinteris på bekostning av den tykke, flerårige polaris. Denne gang var dannelsen av ny vinteris imidlertid hemmet av relativt varmt vær i Arktis. Det er forklaringen på at mars 2011 hadde den nestlaveste isutbredelse siden satellittmålingene startet i 1979, opplyser Rasmus Tonboe til DMI.

Årsak og effekt

Utbredelsen av havis i Arktis har stadig falt siden slutten av 1970-tallet. Vinterutbredelsen har falt med 10% og sommerutbredelsen med hele 25%.

Som årsak til den fallende mengde is nevnes den menneskeskapte drivhuseffekt og den følgende globale oppvarmning. De nøyaktige data for utbredelse av havisen dekker dog kun den ganske korte perioden fra 1979 frem til i dag og 31 år er veldig lite i klimatologi.

Det kompliserer forsøket på å utrede den bakenforliggende årsaken, selv om det mye til for å frikjenne den menneskeskapte forøkelsen av drivhuseffekten, skriver DMI.

Korte nyheter

  • Nettstedet samehets.no er åpnet

    Sametinget åpnet i dag nettstedet samehets.no som skal være til hjelp for dem som opplever samehets.

    Sametingsråd Runar Myrnes Balto fortalte at undersøkelser viser at hver fjerde kommentar på sosiale medier om samer er hetsende.

    Politidirektoratet har vært med på utviklingen av veilederen, og avdelingsdirektør Bjørn Vandvik sier at det er få anmeldelser til politiet som handler om samehets.

    – Vi opplever at det veldig mange som ikke melder fra av ulike grunner, og det er målet vårt med veilederen, sier Vandvik.

    Veilederen er på sør-, lule- og nordsamisk og på norsk, og der finner man informasjon om hvem man kan kontakte med spørsmål om samehets og rasisme.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • Samehets.no lea rahppon

    Odne ledje sierra doalut Sámedikkis go neahttabáiki samehets.no rahppui.

    Sámediggeráđđi Runar Myrnes Balto doalai rahpansártni, ja das son giittii buohkaid geat leat leamaš ráđđeaddin ja veahkkin neahttabáikki bargguin.

    Guorahallamat čájehit ahte ollu sápmelaččat vásihit cielaheami ja vaši, ja danne lea dát neahttabáiki ásahuvvon.

    Politiijadirektoráhta ossodatdirektevra Bjørn Vandvik dadjá ahte sin mielas leat beare unnán áššit mat váidojit politiijaide.

    – Min mihttu lea ahte sápmelaččat dán neahttabáikki vehkiin oidnet ahte unohis vásáhusaid sáhttá váidit, dadjá Vandvik.

    Neahttabáikkis sáhttá válljet dan giela mii alcces heive; lulli-, julev- dahje davvisámegiela, dahje dárogiela.

    Åpning av nettstedet samehets.no på Sametinget i Karasjok
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • Sámemusea Siida evttohassan Jagi eurohpalaš musean

    Sámemusea Siida lea finálaevttohassan Jagi eurohpalaš musean 2024. Vuoiti válljejuvvo Portugala Portimãos miessemánu 4. beaivve European Museum of the Year Award konfereanssas, čállá Siida musea preassadieđahusas.

    – Mii illudat go miehtá Eurohpá leat fuomášan Siidda ođasmuvvama ja min máŋggabealat riikkaviidosaš barggu sápmelaš kulturárbbi ovdii, lohká museahoavda Taina Pieski.

    Mannan jagi gallededje 138 000 olbmo musea, 68 000 dain fitne geahččamin čájáhusaid.

    Jagi eurohpalaš musea tihttelis gilvalit 50 musea 24 riikkas. Dát bálkkašupmi lea juhkkojuvvon juo 47 jagi.

    Siida museum, Finland
    Foto: Ilkka Vayryneninfo / Siida sámi museum