Hopp til innhold

Lihku álbmotbeavái, Sápmi!

Gratulerer med dagen, Sápmi! Her er verdenspremieren på musikkvideoen til ære for samenes nasjonaldag.

Máttuid árbi - musikkvideo om hele landets samsiske kofter.

Det er en glad koftekledd gjeng som er med i musikkvideoen «Máttuid árbi». Musikk: Rolf Morten Anti Amundsen - Tekst: Ole Máhtte Gaup og Marit Sofie Holmestrand - Sanger/rapper: Ole Máhtte Gaup - Joik: Lemet Ailu Anti, Ole Máhtte Gaup, Wenche Marie Hætta og Marit Sofie Holmestrand - Foto/Redigering: Dragan Čubrilo

Marit Sofie Holmestrand

Marit Sofie Holmestrand.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I forbindelse med dagens TV-program «Samenes nasjonaldag» på NRK1 har NRK Sápmi laget en egen musikkvideo, der samekofta er i fokus.

Programmet sendes klokken 22.30.

Rappen og joiken «Máttuid árbi» (Forfedrenes arv) er laget spesielt til samenes nasjonaldag, 6. februar 2014. Opptakene til videoen ble gjort mandag formiddag på Sápmi park i Karasjok.

Med på videoen er rapperen og radioprogramlederen Ole Máhtte Gaup og utvalgte koftekledde mennesker bosatt i Karasjok.

– Ideen med musikkvideoen er å vise samekofter fra forskjellige steder. Vi har plukket ut et utvalg av kofter. Vi kan ikke ha med alle, da ville nemlig videoen blitt altfor lang, forklarer medforfatter Marit Sofie Holmestrand.

Selve musikken er laget av Rolf Morten Anti Amundsen, som er kjent fra den samiske popgruppa Rolffa i Karasjok. Teksten har Ole Máhtte Gaup og Marit Sofie Holmestrand skrevet sammen.

– Jeg begynte å skrive rappen i forrige uke. Det er veldig artig å holde på med dette og jeg tror at mange vil kose seg med videoen når den vises på TV torsdag kveld, sier Gaup.

Dragan Čubrilo og Ole Máhtte Gaup

Fotograf Dragan Čubrilo og Ole Máhtte Gaup under mandagens opptak.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

 • 3,3 millioner til utvikling av pedagogisk materiell i barnehager

  Fire ulike prosjekter har fått bevilget midler til å utvikle pedagogisk materiale med samisk innhold på samiske språk, melder sametinget i en pressemelding.

  – Disse prosjektene gir viktig støtte til samisk språkopplæring som jeg håper vi merker ringvirkningene av i årene fremover, med en god styrking av de samiske språkene, sier Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen.

  Davvi Girji AS har fått i underkant av 680.000 kroner til prosjektet Árraoahppan jietnagovvakoarttat, som er en læringspakke med 140 kort og kortmaskin. Hvert kort har et bilde, et begrep og en lyd. Når kortene settes inn i maskinen spiller de av lyd sammen med ord og bilde.

  Grom AS mottar 800.000 kroner til prosjektet Troll i ord – Utvidning 2024, som er en serie eventyr på digital plattform. Den skal ivareta det samiskspråklige mangfoldet i barnehagene, hvor de blant annet skal utforme en samisk eventyr-app med fortellerstemmer på nors-, lule- og sørsamisk.

  Trøndelag fylkeskommune ble tildelt 900 000 kroner til prosjekt «Sansepakke – aktiviteter med utgangspunkt i de 8 årstidene», og delprosjekt "Tjaktje jïh tjaktjedaelvie". Læremiddelet vil ha tekster, lyder, illustrasjoner, filmklipp og visualiseringsverktøy.

  TV 2 Skole har fått bevilget 950 000 kroner til prosjekt for utvikling av språkstimulerende materiell for barnehagen, ved hjelp av video, spill og illustrerte e-bøker. Materialet vil være på nord-, sør-, og lulesamisk.

  Portrettbilde av politiker Mikkel Eskil Mikkelsen
  Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK
 • Stasjonert ekstra brannhelikopter i Alta

  Beredskapen skjerpes i Alta med ett ekstra skogbrannhelikopter fra tirsdag til torsdag. Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som har bestemt det.

  – Egentlig skal helikopteret være stasjonert i Tromsø, men det ble bestemt av DSB at det skal være i Alta på grunn av at det ganske tørt ute, sier Jørn Eriksen, vaktleder ved 110-sentralen i Finnmark.

  Foreløpig er det ikke sendt ut noe farevarsel for skogbrannfare, men som et føre-var-prinsipp er helikopteret stasjonert i Alta.

  Det har vært tørt og varmt de siste dagene i området, og det er meldt tørt vær de neste dagene.

  En ny vurdering vil bli gjort på torsdag.

  Et brannhelikopter tømmer vann over en skogbrann i Vestby
  Foto: Hallgeir Braastad / NRK
 • Skal arrangerer friluftsfestival i Alta for første gang

  Fra lørdag 31. august til søndag 8. september blir det arrangert en friluftsfestival i Alta. Det opplyser Finnmark friluftsråd som står bak initiativet.

  Bakgrunnen for festivalen er at det arrangeres friluftslivets uke rundt om i hele landet når høsten kommer.