Binder sammen samisk og norsk musikktradisjon

Kajsa Balto er aktuell med sin nyinnspilte sang «Vári Alde» – der velkjente «Oppå Fjellet» møter samisk joik.

Kajsa Balto i Oslos gater

Kajsa Balto er født og oppvokst i Oslo, men hennes musikalske bakgrunn er ganske unik.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Innspillingen av denne sangen har sittet langt inne. Jeg har vært nervøs for hvordan den skulle bli mottatt, forteller Kajsa Balto mens hun smiler spent.

På torsdag ga hun ut sin første solosang. «Vári Alde». Der hun har oversatt deler av den gamle norske folkemelodien Oppå Fjellet til samisk, i tillegg til å ha lagt til tradisjonell joik.

– Tiden var inne

Selv om Balto har fremført sangen flere ganger, har hun likevel ikke følt seg helt trygg på hva folk vil synes om den, spesielt siden den binder sammen to tradisjonelle musikkformer.

– Det er et par år siden jeg lagde den, og mange har spurt om hvorfor jeg ikke har spilt den inn, men nå var tiden inne, så nå er jeg spent på mottakelsen.

For å sikre seg at den samiske delen av sangen ble bra, har Kajsa Balto fått flere til å kontrollsjekke uttalen.

Få en smakebit av sangen lenger ned i artikkelen!

Gammeldans og joik

27-åringen er født og oppvokst i Oslo, men med føttene vel plantet i hver sin bakgrunn. Hennes mor er fra Dokka i Oppland, der det er folkemusikk og gammeldans. Mens hennes far er fra en joikeglad familie i Karasjok i Finnmark.

– Inspirasjonen til soloprosjektet mitt har jeg fått fra begge sider av familien. På mor sin side har jeg masse trekkspillmusikere i slekta. Også har jeg pappa sin side, som også er utrolig musikkglade. Masse musikk. Masse joik. Onkel Piera ga ut plate på 70-tallet som ble gitt ut på nytt i fjor, og pappa er også superflink til å joike og har komponert flere joiker.

Derfor har Kajsa Balto en sterk tilknytningen til det samiske, ikke bare joiker hun, og er ofte på hytta i Karasjok, men hun er også født på Samenes nasjonaldag, 6. februar!

Siden hun var barn har hun drevet med musikk.

Det begynte med piano, og fortsatte med klassisk musikk på videregående. I tillegg til å spille i et band som heter Tide, som mikser sammen klassisk musikk og metall.

Smakebit

Og på torsdag kom hennes debut på egenhånd.

Kajsa lover at det snart kommer mer fra henne.

– Jeg har mer på lager. I løpet av våren skal jeg få til en EP, lover den blide sangeren.

Enn så lenge kan du streame «Vári Alde» på de mest kjente streameplattformene.

NRK har fått lov til å legge ved en smakebit av sangen: