Hopp til innhold

Binder sammen samisk og norsk musikktradisjon

Kajsa Balto er aktuell med sin nyinnspilte sang «Vári Alde» – der velkjente «Oppå Fjellet» møter samisk joik.

Kajsa Balto i Oslos gater

Kajsa Balto er født og oppvokst i Oslo, men hennes musikalske bakgrunn er ganske unik.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Innspillingen av denne sangen har sittet langt inne. Jeg har vært nervøs for hvordan den skulle bli mottatt, forteller Kajsa Balto mens hun smiler spent.

På torsdag ga hun ut sin første solosang. «Vári Alde». Der hun har oversatt deler av den gamle norske folkemelodien Oppå Fjellet til samisk, i tillegg til å ha lagt til tradisjonell joik.

– Tiden var inne

Selv om Balto har fremført sangen flere ganger, har hun likevel ikke følt seg helt trygg på hva folk vil synes om den, spesielt siden den binder sammen to tradisjonelle musikkformer.

– Det er et par år siden jeg lagde den, og mange har spurt om hvorfor jeg ikke har spilt den inn, men nå var tiden inne, så nå er jeg spent på mottakelsen.

For å sikre seg at den samiske delen av sangen ble bra, har Kajsa Balto fått flere til å kontrollsjekke uttalen.

Få en smakebit av sangen lenger ned i artikkelen!

Gammeldans og joik

27-åringen er født og oppvokst i Oslo, men med føttene vel plantet i hver sin bakgrunn. Hennes mor er fra Dokka i Oppland, der det er folkemusikk og gammeldans. Mens hennes far er fra en joikeglad familie i Karasjok i Finnmark.

– Inspirasjonen til soloprosjektet mitt har jeg fått fra begge sider av familien. På mor sin side har jeg masse trekkspillmusikere i slekta. Også har jeg pappa sin side, som også er utrolig musikkglade. Masse musikk. Masse joik. Onkel Piera ga ut plate på 70-tallet som ble gitt ut på nytt i fjor, og pappa er også superflink til å joike og har komponert flere joiker.

Derfor har Kajsa Balto en sterk tilknytningen til det samiske, ikke bare joiker hun, og er ofte på hytta i Karasjok, men hun er også født på Samenes nasjonaldag, 6. februar!

Siden hun var barn har hun drevet med musikk.

Det begynte med piano, og fortsatte med klassisk musikk på videregående. I tillegg til å spille i et band som heter Tide, som mikser sammen klassisk musikk og metall.

Smakebit

Og på torsdag kom hennes debut på egenhånd.

Kajsa lover at det snart kommer mer fra henne.

– Jeg har mer på lager. I løpet av våren skal jeg få til en EP, lover den blide sangeren.

Enn så lenge kan du streame «Vári Alde» på de mest kjente streameplattformene.

NRK har fått lov til å legge ved en smakebit av sangen:

Korte nyheter

 • Google Maps trøbbel i Troms

  Google Maps får skylda for at Nord-Troms mangler turister, melder avisa Nordlys.

  På Google Maps står det nemlig at E6 på Kvænangsfjellet er stengt. Dette gjør at man ifølge kartet må kjøre gjennom Finland for å komme seg til for eksempel Alta. Det innebærer en omvei og en kjøretur på over 7 timer.

  Denne feilen er nå rettet opp igjen.

  Dag Arne Johansen, som er en av driverne av kafeen Bios på Storslett i Nordreisa, forteller at han merker en markant endring i regnskapene dette året.

 • Rettsvitenskap og medisin mest populært i Tromsø

  Rettsvitenskap med 3336 søkere og medisin med 2047 søkere er de mest populære studiene ved UiT i Tromsø.

  Stadig flere får tilbud om plass på medisinutdanning. I år er det ei økning på hele 21 prosent som har fått tilbud om en plass på landsbases, sammenlignet med i fjor, melder samordna opptak.

  Ved UiT Harstad var det studiet internasjonal beredskap som stakk av som mest populære studie i år med 623 søkere.

 • UiT tilbyr 8257 søkere studieplass

  Samordna opptak offentliggjør i dag de nasjonale opptakstallene til universiteter og høgskoler i Norge.

  De viser at UiT tilbyr hele 8257 nye studenter plass denne høsten. I fjor var antallet 7512.

  Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Rune Olsen, sier han ser fram til å kunne ta imot så mange nye studenter.

  I år har UiT hatt et ønske om å styrke fleksible tilbud som sikrer at unge og voksne studenter på små og store steder tilegner seg kompetanse og ferdigheter fremtiden trenger.

  I Kirkenes har bacheloren i Sikkerhet og beredskap, 105 førsteprioritetssøkere til 40 plasser. Der står fortsatt 120 personer på venteliste.

  I Harstad er bachelor i internasjonal beredskap fortsatt det mest populære studiet mens barnevern, vernepleie, sykepleie, økonomi og administrasjon økt litt i forhold til i fjor.

  I Alta er det økning i antall søkere på bachelor i sosialt arbeid, årsstudium idrett, bachelor i idrettsvitenskap og bachelor ingeniør bygg.

  Her er det mest populære studiet en bachelor i sosialt arbeid.