Hopp til innhold

Da alt var som mørkest, valgte han livet

Johan hadde valgt døden, men da han fikk velge igjen, valgte han å leve. Han håper åpenheten kan hjelpe andre i samme situasjon.

Gjest på Studio Sápmi

INGEN NAG: Selv om mobbingen han ble utsatt for var så voldsom at han ble tatt ut av skolen, bærer ikke Johan Biti noen nag. – Man gå gjennom en del i livet, for å komme dit man ønsker til slutt, sier han.

Foto: Tanja Norbye/NRK

– Bare det å åpne døra, å gå på butikken var en stor utfordring.

Frykten for å gå på butikken utviklet seg da Johan Biti fikk hjemmeundervisning i bygda Karasjok i Finnmark. Han ble så sterkt mobbet at det ble besluttet å ta han ut av skolen. Selv om Johan slapp mobberne, slapp han ikke unna ensomheten som førte til diagnosen sosial angst.

– Det var som å være på en lukket avdeling, jeg var alene hele tiden. Til slutt var jeg redd for å gå ut. Jeg måtte bruke flere timer på å psyke meg opp til å gå på butikken.

Hva foregikk i hodet ditt da?

– Det gikk mye i katastrofe-tanker, mulige scenarioer som kunne oppstå. Alt mulig rett og slett. Det var for utmattende, forteller den unge mannen, som også er kjent for å spille trommer i det samiske bandet Felgen Orkester.

Et følelsesløst sjokk

En tidlig novembermorgen 2017 våkner Johan opp på Ullevål sykehus. Han er i sjokk, og koblet til ledninger.

– Jeg var helt følelsesløs, sier Johan.

Kvelden før hadde han tatt valget om å avslutte livet. Det lyktes han ikke med.

Selvmordsforsøk, en måte å kommunisere på

– Det krever mot og styrke å stå frem med sin personlig historie. Det synes jeg Johan skal berømmes for. På denne måten er Johan med på å forebygge selvmord i kraft av at han er med på å skape mer åpenhet om dette folkehelseproblemet.

Anne Silviken

BRYTE TAUSHETEN: Johan som mann kan være med på å bryte tausheten som råder i psykiske vansker og selvmordstanker, blant samiske menn og menn generelt, sier Anne Silviken.

Forsker og psykologspesialist ved SANKS, Anne Silviken, har doktorgradsarbeid som omhandler selvmord blant samer i Nord-Norge. Studien viste at unge samiske menn i tidsperioden 1970–1998 hadde en høyere forekomst av selvmord sammenlignet med andre menn i landsdelen.

Utover dette er det forsket lite på selvmordsproblematikk blant samer i Norge.

Silviken har også arbeidet som psykolog ved Samisk ungdomspsykiatrisk team (SANKS), et team som arbeider med selvmordsproblematikk og rus. Hun forklarer at selvmordsforsøk kan være en måte å kommunisere på.

– Et selvmordsforsøk trenger ikke nødvendigvis handle om at man vil dø. For noen kan det være et uttrykk for at man ønsker hjelp til å leve, i en situasjon hvor man har det forferdelig vanskelig. Det å snakke med noen om selvmordstanker kan bidra til at man får hjelp, og forhindre at tankene fører til selvmordsforsøk.

Frykten for at det kan skje igjen

Før Johan blir utskrevet fra sykehuset forteller han legen at han er redd. Redd for at han igjen vil prøve å ta livet sitt. Legen forklarer at frykten kan være bra, for nettopp den frykten kan hindre han fra et nytt selvmordsforsøk.

Mann som smiler, gjest på Studio Sápmi

TØFF: – I ettertid har jeg fått ros for åpenheten. Mange kaller meg for tøff som å tør å være åpen. Slik vil jeg ikke ha det, at man skal bli stemplet som tøff. For det er mange som lider av det, samtidig som det er et tabulagt tema.

Foto: Tanja Norbye/NRK

Da Johan kom hjem og møtte seg selv i speilet, skjønte han at han hadde to valg.

– Enten så fortsetter jeg livet som før, at ingen ting endrer seg. Ellers så hopper jeg i det, tar imot muligheten livet tilbyr. Man kan jo si at jeg valgte livet den dagen.

Se hele intervjuet med Johan på Studio Sápmi.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.