Hopp til innhold

Da alt var som mørkest, valgte han livet

Johan hadde valgt døden, men da han fikk velge igjen, valgte han å leve. Han håper åpenheten kan hjelpe andre i samme situasjon.

Gjest på Studio Sápmi

INGEN NAG: Selv om mobbingen han ble utsatt for var så voldsom at han ble tatt ut av skolen, bærer ikke Johan Biti noen nag. – Man gå gjennom en del i livet, for å komme dit man ønsker til slutt, sier han.

Foto: Tanja Norbye/NRK

– Bare det å åpne døra, å gå på butikken var en stor utfordring.

Frykten for å gå på butikken utviklet seg da Johan Biti fikk hjemmeundervisning i bygda Karasjok i Finnmark. Han ble så sterkt mobbet at det ble besluttet å ta han ut av skolen. Selv om Johan slapp mobberne, slapp han ikke unna ensomheten som førte til diagnosen sosial angst.

– Det var som å være på en lukket avdeling, jeg var alene hele tiden. Til slutt var jeg redd for å gå ut. Jeg måtte bruke flere timer på å psyke meg opp til å gå på butikken.

Hva foregikk i hodet ditt da?

– Det gikk mye i katastrofe-tanker, mulige scenarioer som kunne oppstå. Alt mulig rett og slett. Det var for utmattende, forteller den unge mannen, som også er kjent for å spille trommer i det samiske bandet Felgen Orkester.

Et følelsesløst sjokk

En tidlig novembermorgen 2017 våkner Johan opp på Ullevål sykehus. Han er i sjokk, og koblet til ledninger.

– Jeg var helt følelsesløs, sier Johan.

Kvelden før hadde han tatt valget om å avslutte livet. Det lyktes han ikke med.

Selvmordsforsøk, en måte å kommunisere på

– Det krever mot og styrke å stå frem med sin personlig historie. Det synes jeg Johan skal berømmes for. På denne måten er Johan med på å forebygge selvmord i kraft av at han er med på å skape mer åpenhet om dette folkehelseproblemet.

Anne Silviken

BRYTE TAUSHETEN: Johan som mann kan være med på å bryte tausheten som råder i psykiske vansker og selvmordstanker, blant samiske menn og menn generelt, sier Anne Silviken.

Forsker og psykologspesialist ved SANKS, Anne Silviken, har doktorgradsarbeid som omhandler selvmord blant samer i Nord-Norge. Studien viste at unge samiske menn i tidsperioden 1970–1998 hadde en høyere forekomst av selvmord sammenlignet med andre menn i landsdelen.

Utover dette er det forsket lite på selvmordsproblematikk blant samer i Norge.

Silviken har også arbeidet som psykolog ved Samisk ungdomspsykiatrisk team (SANKS), et team som arbeider med selvmordsproblematikk og rus. Hun forklarer at selvmordsforsøk kan være en måte å kommunisere på.

– Et selvmordsforsøk trenger ikke nødvendigvis handle om at man vil dø. For noen kan det være et uttrykk for at man ønsker hjelp til å leve, i en situasjon hvor man har det forferdelig vanskelig. Det å snakke med noen om selvmordstanker kan bidra til at man får hjelp, og forhindre at tankene fører til selvmordsforsøk.

Frykten for at det kan skje igjen

Før Johan blir utskrevet fra sykehuset forteller han legen at han er redd. Redd for at han igjen vil prøve å ta livet sitt. Legen forklarer at frykten kan være bra, for nettopp den frykten kan hindre han fra et nytt selvmordsforsøk.

Mann som smiler, gjest på Studio Sápmi

TØFF: – I ettertid har jeg fått ros for åpenheten. Mange kaller meg for tøff som å tør å være åpen. Slik vil jeg ikke ha det, at man skal bli stemplet som tøff. For det er mange som lider av det, samtidig som det er et tabulagt tema.

Foto: Tanja Norbye/NRK

Da Johan kom hjem og møtte seg selv i speilet, skjønte han at han hadde to valg.

– Enten så fortsetter jeg livet som før, at ingen ting endrer seg. Ellers så hopper jeg i det, tar imot muligheten livet tilbyr. Man kan jo si at jeg valgte livet den dagen.

Se hele intervjuet med Johan på Studio Sápmi.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse