Inga Juuso «Årets folkemusiker»

Inga Juuso ble fredag kveld tildelt hedersprisen «Årets folkemusiker» av Folkelarm. Hun vant også i kategorien «Åpen klasse» som del av duoen Juusk.

Bilde

Inga Juuso ble fredag utropt til «Årets folkemusiker» i en prisutdeling i regi av Norges største folkemusikkorganisasjon.

Foto: Øyvind Arvola/Kultur i Troms

Inga Juuso ble kveldens dronning da Folkelarm-prisene ble delt ut i Bergen fredag.

Inga Juuso er den første samiske vinneren av «Årets folkemusiker», den eneste prisen uten nominasjoner i forkant.

Juusk

Juusk - «Juusk» (Talik World/Musikkoperatørene).

Juryen framhever hennes lange og mangesidige karriere, evne til å bryte musikalske grenser, og at hun har løftet joiken til nye høyder.

Inga Juuso vant videre «Åpen klasse» med utgivelsen «Juusk»av gruppa Juusk, hvor hun opptrer med Harald Skullerud på perkusjon.

Hun var også nominert med «Headland - Skáidegeahci» av Skáidi, en duo med bassist Steinar Raknes.

Overrasket

– Jeg er kjempeoverrasket over prisene i kveld, ikke minst over å bli kåret til «Årets folkemusiker». Det hadde jeg overhodet ikke ventet, sier Inga Juuso.

Hun er den første samiske mottakeren av hedersbetegnelsen og forteller at hun føler seg beæret over å være i selskap med framtredene norske folkemusikere.

– Jeg synes det er veldig hyggelig at joiken begynner å bli sidestilt med norsk folkemusikk, sier hun.

Jubelår

Inga Juuso har tidligere i år blitt tildelt flere priser, blant annet Nordlysprisen og Spellemannpris i åpen klasse for utgivelsen «Bálggis» med gruppa Bárut.

I Spellemannprisen var hun nominert med Bárut og Skáidis utgivelser i «Åpen klasse» samt med Juusk i klassen «Folkemusikk/tradisjonsmusikk».

– Jeg har ikke fått priser før, men 2012 har vært litt annerledes, sier Juuso og ler.

– Men jeg jobber jo ganske mye og har 40-årsjubileum i år - det kan jo være det som er en del av greia. Selv om det ikke ble sagt så mye om det i kveld.

Har utmerket seg

Folkelarmprisen (Norwegian Folk Music Awards) er en prisutdeling til artister bosatt i Norge som har utmerket seg innen folkemusikk eller andre former for tradisjonsmusikk.

Folkelarm arrangeres av folkemusikk- og danseorganisasjon FolkOrg, som er en sammenslutning av Landslaget for Spelemenn (stiftet 1923) og Norsk Folkemusikk- og Danselag (stiftet 1987).

Folkelarm ble første gang avviklet i Oslo i 2005.

Folkelarmpriser har tidligere vært vunnet av blant andre samiske Lars-Ante Kuhmunen («Nyskapende/eksperimentell» i 2006), Niko Valkeapää («Åpen klasse» og «Nyskapende» i 2006) , Johan Sara Jr. («Årets produsent» i 2009) og Ole Larsen Gaino («Dokumentasjon» i 2009).

Det ble i år delt ut priser i fire klasser, i tillegg til hedersprisen.