Millionerstatning etter smitte

Norsk pasientskadeerstatning har betalt nærmere tre millioner kroner i erstatning etter at en kirurg ved UNN smittet ti pasienter med hepatitt C.

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN)

Her ved Universitetssykehuset Nord-Norge ble ti pasienter smittet av hepatitt C av en kirurg.

Foto: Hansen, Helge / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi har fått inn ni erstatningskrav på denne aktuelle saken der syv har fått medhold. Totalt har vi i denne saken utbetalt cirka 2,9 millioner kroner, sier kommunikasjonsrådgiver Torill Svoldal Stæhr i Norsk pasientskadeerstatning.

Kirurgen smittet pasientene

I 2006 oppdager en kirurg ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø at han er smittet av viruset hepatitt C. Legen ble selv smittet av en pasient uten at han visste det. Nærmere 400 pasienter som kirurgen har operert, blir da undersøkt for viruset. Hos ti pasienter blir det påvist smitte som så får oppfølging av UNN.

Den tidligere sameaktivisten Tore Bongo fra Alta er en av de ti som blir smittet etter en operasjon ved UNN i 2005. Allerede før viruset blir påvist er han plaget av viruset.

I fjor ble han tilbudt rundt 30.000 kroner i erstatning av Norsk pasientskadeerstatning, men Bongo avslo tilbudet. I forrige uke fikk han en erstatning som han sier seg selv fornøyd med.

– Jeg vil ikke si hvor mye penger det dreier seg om, men det er en del mer enn det jeg opprinnelig var tilbudt, sier Tore Bongo i en kort kommentar til NRK Sápmi.

– Mindre skader

Kommunikasjonsrådgiver Torill Svoldal Stæhr vil heller ikke ut med hvor mye hver enkelt pasient har fått utbetalt, men sier at størrelsen på erstatningen henger sammen med hvor alvorlig den enkelte saken er.

– De fleste har i dette tilfellet fått mindre skader og da blir heller ikke beløpene så store, sier hun.