NRK Meny
Normal

Får tilbud i lulesamisk etter to måneder – fikset selv lærer på tre dager

Elever ser endelig ut for å få undervisning i lulesamisk. - Ikke annet enn en nødløsning, sier en fortvilt forelder Amund Eriksen.

Fjernundervisning og Amund Eriksen

Forelder Amund Eriksen synes det er mye styr med fjernundervisning.

Foto: Privat, Harrieth Aira / NRK

– I mellomtiden har jeg selv på tre dager fått i stand et eget tilbud. Jeg har bedt Bodø Kommune gi umiddelbar beskjed hvis de likevel ikke klarer å få tilbudet på plass, for da setter jeg i gang med eget opplegg.

Det sier Amund Eriksen som er forelder til en elev som to måneder etter skolestart fortsatt ikke har fått tilbud om språkopplæring i lulesamisk.

Fått på plass tilbud

Bodø Kommune har ansvar å tilby fjernundervisning i lulesamisk for elever som ikke kan få undervisning i samisk med stedlig lærer i den kommunen de bor i. Til fredag hadde ikke Bodø Kommune fått en løsning på situasjonen.

– Det er fire elever som ønsker lulesamisk og som ikke kan tibys dette av deres kommune, men vi klarer ikke å få på plass lærere, sa rektor ved Bodø Naturskole i Bodø Kommune Tor Egil Kvalnes på fredag.

Men over helga falt ting på plass.

– Det er utrolig vanskelig å få lærere til fjernundervisning i lulesamisk, det har vi virkelig slitt med. Men vi har nå fått en avtale med en kvalifisert lærer, og har gitt beskjed til kommunen og foreldrene at vi har klart å få til et tilbud.

– Det er et kjempedilemma for en kommune som skal følge opplæringsloven at man ikke klarer å få til den undervisninga de har krav på. Det er en stor lettelse at vi nå klarer å gi et tilbud, sier Kvalnes.

Ordnet selv tilbud på tre dager

Eriksen er likevel avventende.

– Jeg vet ikke om ting er kommet på plass. Jeg har fått en mail som er mer avventende enn som så. Der står det at jeg skal få endelig beskjed på tirsdag, for da skal det gjennomføres sluttforhandlinger med en lærer.

– Hvis Bodø Kommune lykkes med å få på plass tilbudet på tirsdag vil vi benytte deres tilbud ut året. Men jeg har samtidig sendt mail til Fylkesmannen der jeg påpeker en del ting og der jeg gjør oppmerksom på at dette er en uholdbar situasjon. Fra og med neste skoleår må det være en robust løsning på plass, vi kan ikke holde på slik.

Et kaos

Problemene med fjernundervisning er noe som har gjentatt seg år etter år. Amund Eriksen måtte ett år leie inn en privat lærer for å undervise hans barn.

– Det er ingen foreldre som orker å spørre om samisk til sine barn. De vet jo at det er et kaos og en helt usikker situasjon. Snart er det fritt for barn som ønsker fjernundervisning, sukker Eriksen.