Endelig et felles flagg for kvenene

Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto har valgt å anerkjenne et felles flagg for kvenene i Norge – på forslag fra Kvenlandsforbundet.

Hilja Huru med kvenflagget

Leder i Norske Kveners Forbund, Hilja Huru, viser stolt frem kvenenes felles flagg.

Foto: Pressebilde / Norske Kveners Forbund

– For kvenene har det å enes om felles markeringsdag, 16. mars og nå et felles flagg vært en viktig prosess. Jeg er glad vi kan feire Norges nasjonaldag med en gladnyhet som det kvenske folket i Norge og de kvenske organisasjonene NKF og Kvenlandsforbundet står samlet bak.

Det sier Hilja Huru, som er leder i Norske Kveners Forbund (NKF), som med 1000 medlemmer i ryggen.

– Et flagg for alle kvener

I samarbeid med Kvenlandsforbundet jobber forbundet nå med produksjon av flagget, slik at alle kvener kan få flagget til det kvenske folkets viktige markeringer.

Flagget er designet av Bengt Johansson-Kyrö fra Jukkasjärvi utenfor Kiruna i Nord-Sverige og brukes allerede av Kiruna kommune som flagg for kvenene på den felles markeringsdagen - 16. mars.

Kvenflagget

Bengt Johansson-Kyrö fra Jukkasjärvi er den som har designet flagget.

Foto: Kvenlandsforbundet

På en mørkeblå bakgrunn ligger en solblomst (aurinkonkukka) som er funnet på en rekke gjenstander i det kvenske området i Sverige og Finland. (Norrboten og Tornedalen). Eksempler på slike gjenstander skal ha vært jakthorn, vevstoler, båter m.m.

Man vil om ikke lenge kunne bestille flagget via Norske Kveners Forbund og andre leverandører i Norge.