NRK Meny
Normal

Disse twitrer mest på samisk

Twitrere fra finsk side av Sápmi topper listen.

Indigenous tweets

Indigenous tweets registrer hvem som twitrer mest på samisk. Totalt er det registrert 24.058 samiskspråklige tweets, fordelt på 135 twitrere.

Foto: Skjermdump / NRK

«Indigenous tweets» har laget oversikt over hvem som twitrer mest på samisk.

Totalt er det registrert 24.058 samiskspråklige tweets, fordelt på 135 twitrere.

I rangeringen topper Yle Sápmi listen. Nærmere 70 % av tweetene er på samisk.

Hun twitrer mest

Neeta Inari Jääskö fra Inari i Finland ligger på andre plass i listen, med over 2000 tweets på samisk. Hun er dermed den private brukeren med høyest andel samiske tweets i listen.

Jääskö, som studerer til daglig samisk kultur ved Giellagas instituttet ved Universitetet i Oulu, er glad for topplasseringen.

Hun hadde aldri en ambisjon om å havne høyt på listen. Jääskö bruker Twitter først og fremst for å kommunisere med andre samer på samisk. Hun skriver mye på inarisamisk, en dialekt som er på UNESCOS liste over utrydningstruede språk.

Med twitter kommer jeg i kontakt med samer på tvers av landegrensene.

Neeta Inari Jääskö

Selv om twitrere fra finsk side av Sápmi ligger på de to øverste plassene, så forteller Jääskö at hun mest er i kontakt med samiske twitrere fra Norge.

Neeta Inari Jääskö

Neeta Inari Jääskö er den privatpersonen som twitrer mest av alle på samisk ifølge lista.

Foto: Privat

Jääskö har selv blitt kontaktet av grunnleggeren av nettsiden Indigenous tweets, og hun har bidratt med en rekke samiske ord til nettsidens gjenkjenningsprogram. Hun forteller at nettsiden er programmert til å kjenne igjen flere samiske språk, herunder nordsamisk, sørsamisk, lulesamisk og inarisamisk.

Stoltenberg er på listen

Siri K. Gaski innehar tredje plassen, mens Sergey Gavrilov er på fjerdeplass etter antall samiske tweets.

I listen over kjente twitrere som har tweetet på samisk finner vi også tidligere statsminister Jens Stoltenberg på 121. plass og Kronprinsparet på 130. plass.