– Her skal kronprinsparet bo

Jergul Asttu får kongelig besøk på torsdag. Forberedelsene er godt i gang.

Toralf Homestrand utenfor Jergul Asttu
Foto: Sigve Nedredal / NRK

Toralf Holmestrand

Toralf Holmestrand

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Under kronprinsparets Finnmarksbesøk skal en av overnattingene skje på Jergul Asttu. NRK Sámi Radio reportere besøkte overnattingsbedriften 4 mil utenfor Karasjok sentrum.

Verten Toralf Holmestrand, kokken Oleif Boine og de andre ansatte forteller at de holder på å vaske og forberede seg til det kongelige besøket på torsdag.

LES OGSÅ: Overnatter ved Iešjohka

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stuen som kronprinsparet skal bruke

Stuen som kronprinsparet skal bruke.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Toralf tillot ikke at det ble tatt bilder av soverommet eller badet.

Vil ikke røpe menyen

Verken Toralf eller kokken Oleif vil ikke fortelle om hva de skal servere kronprinsparet.

– Det vil bli servert lokale spesialiteter som vi har i nærområdet. Det vil bli en tre-retters middag, mer vil vi ikke røpe. Vi har også ansvaret for maten på Sametinget dagen etter. Sametinget har bestilt samiskinspirert mat og koldtbord, sier Toralf.

Ikke nervøs

Toralf forteller at han ikke er nervøs for det kongelige besøket. Han mener at det ikke er så stor forskjell på om det er kronprinsparet eller andre som er gjester.

– Vi forsøker alltid å gjøre oppholdet best mulig for de som besøker oss, det er ikke så stor forskjell denne gangen heller, sier Toralf.

Men han innrømmer at han er litt mer nervøs foran besøket enn han pleier å være, men at det blir mest morsomt.

Cirka 19 personer i følget

Toralf forteller at det er Fylkesmannen i Finnmark som står for bestillingen av kronprinsparets overnatting. Tilsammen er det 19 personer som er med i følget. Politiet har allerede vært i området for å sikre området.

Jergul Asttu stue

Stuen med soverommet og badet i bakgrunnen.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Korte nyheter

 • Muotka velges offisielt

  Det niende Sameting ble i kveld kl. 17 offiesielt konstituert. Torsdag morgen skal møtelederskapet velges. Deretter velges Silje Karine Muotka (NSR) offisielt som Sametingets president og sametingsrådet presenterer sin politiske erklæring. Det skal også velges representanter til Samisk parlamentarisk råd.

  Loga sámegillii

  Silje Karine Muotka (Norske Samers Riksforbund)
  Foto: Hanne Wilhelms / NRK
 • Tørfoss galgá dárkkistit Sámedikki

  Ovddádusbellodaga Arthur Tørfoss válljejuvvo duorastaga Sámedikki dárkkistanlávdegotti jođiheaddjin, čállá Ságat (máksu gáibiduvvo). Lávdegotti bargu lea dárkkistit olles Sámedikki doaimmaid.

  Arthur Tørfoss
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Wilhelmsen rahpá sámi giellavahku

  Sátnejođiheaddji Gunnar Wilhelmsen (Bb) rahpá sotnabeaivve almmolaččat Sámi giellavahku Romssas. Maiddái sámediggepresideanta Silje Karine Muotka, SlinCraze ja komihkkár Ánte Siri servet doaluide. Sámi giellavahkku áigumuš lea buoridit sámegielaid árvvu ja buoridit máhtu sámi giela ja kultuvrra birra olles servodagas. Giellavahkku lágiduvvo miehtá Sámi golggotmánu 25. - 31. beaivve.

  Gunnar Wilhelmsen, ordfører i Tromsø
  Foto: Dan Henrik Klausen / NRK