Hopp til innhold

– Guds under at folk vet om oss

Nordkalottfolkets Toril Bakken Kåven blir himmelfallen over meningsmålingen. Lista fosser fram. – Men vi lover ikke gull og grønne skoger, sier hun.

Toril Bakken Kåven

Toril Bakken Kåven er nøktern selv om målingen viser hyggelige tall for Nordkalottfolket.

Foto: Privat

Hun ble valgt inn fra Nordre valgkrets etter forrige valg. Bakken Kåven har tidligere representert Finnmarkslista på Sametinget, men den skiftet navn til Nordkalottfolket foran 2009-valget.

– Helt fantastisk. Media har ikke akkurat løpt etter oss, og derfor er det nesten som et Guds under at folk vet om oss, sier Bakken Kåven til NRK.

Nå stiller Nordkalottfolket lister i Nordre valgkrets og Sør-Norge valgkrets.

– Vi aner jo ikke hvor mange som har svart i målingen fra disse kretsene. Derfor tar vi tallene slik de er, men du vide verden; hyggelig er det jo, sier hun.

Valgresultatet i 2009 var på 1,9 prosent (landstall), mens i valgkrets 3 fikk lista 13,3 prosent av stemme. Målingen viser at Nordkalottfolket har en oppslutning på 6,2 prosent.

– Holdt oss unna drittkasting

Bakgrunnstallene viser at Nordkalottfolket henter velgere hovedsaklig fra Arbeiderpartiet og Árja. Toril Bakken Kåven mener oppslutningen kan forklares ved at Nordkalottfolket har vært tydelig på hva de mener.

– Vi holder oss til programmet, og vi tar tak i utfordringene. Vi lover ikke gull og grønne skoger, sier hun.

Nordkalottlistas toppkandidat mener også velgerne har lagt merke til at hun har holdt seg unna det hun betegner som drittkasting.

– Vi samarbeidet jo med Arbeiderpartiet i begynnelse av denne perioden, men jeg ble utsatt for drittpakker fra det holdet. Det haglet med ubehageligheter blant annet om at jeg hadde brutt med Ap. Jeg har samtlige ganger gått til valg på å være redelig, sier Toril Bakken Kåven.

Det er bare NSR som øker mer enn Nordkalottfolket i målingen.

– Valgdagen er viktigst

– Jeg er svært glad på grunn av denne målingen, men nå må vi jobbe hardt for å sikre at de som støtter oss, også stemmer på NSR. Det er valgresultatet som avgjør hvem som skal styre på Sametinget de fire neste årene, sier Aili Keskitalo.

Aili Keskitalo

NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo (t.h.) og Árja presidentkandidat Laila Susanne Vars.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

NSRs presidentkandidat sier det også er bra at den største konkurrenten mister oppslutning. Partiet går fram med 7,2 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet, og har en oppslutning på 28,2 prosent.

– Men dette er bare en måling, legger hun til. – Jeg håper framgangen skyldes at vi har klart å fortelle velgerne hva som er vår politikk.

– Nødt til å mobilisere

Målet for Ap er å oppnå det samme resultatet som ved valget i 2009, varsler Aps presidentkandidat Vibeke Larsen.

– Vi er nødt til å mobilisere de siste dagene av valgkampen for å hente inn. Til nå har vi holdt oss stabilt rundt valgresultatet, sier Larsen.

Hun ønsker ikke å spekulere i hva som kan være årsaken til tilbakegangen. Ap holder en forholdsvis stabil oppslutning, og tilbakegangen er 2,4 prosentpoeng siden valget.

– Her må vi se framover og kanskje bli enda mer synligere med å fremme Arbeiderpartiets politikk, sier Vibeke Larsen.

Vibeke Larsen

Aps presidentkandidat Vibeke Larsen.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Aps presidentkandidat er fornøyd med at partiet ikke har større slitasje etter seks år med styring på Sametinget.

Kan komme på vippen

Hvis framgangen for Nordkalottfolket fortsetter, og valgresultatet blir omtrent slik målingen viser, kan lista havne på vippen.

Toril Bakken Kåven sier en slik eventualitet er diskutert innad, men noe konklusjon har de ikke kommet fram til ennå.

– Det er mange nøtter å knekke. Rent politisk ligger vi nærmere Ap enn NSR, men det jeg opplevde med Ap er ikke mye å rope hurra for, sier hun til NRK.

Høyre opplever også en markert framgang sammenlignet med valgresultatet.

– Dagens meningsmåling viser en positiv trend for Høyre. Nå er det viktig at vi mobiliserer de siste kreftene for å nå ut til velgerne slik at vi kan få gjennomslag for vår politikk, sier Ellen Kristina Saba.

Ellen Kristina Saba

Ellen Kristina Saba, Høyre.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Hun er toppkandidat i Østre valgkrets, og i Høyres samepolitiske arbeidsutvalg.

– Gir ikke et riktig bilde

Árja har styrt sammen med Arbeiderpartiet de fire siste årene. Meningsmålingen viser at Árja har samme oppslutning nå som i den forrige målingen; 7 prosent. Dette er tre prosentpoeng mindre enn valgresultatet.

– Foran 2009-valget hadde vi en oppslutning på mellom tre og fem prosent i meningsmålingene. Valgresultatet var imidlertid spesielt godt for oss. For oss er målet å beholde de tre representantene vi har, men helst flere, sier Laila Susanne Vars som er partiets presidentkandidat.

Hun tror ikke Árja har gjort noe feil under valgkampen ettersom oppslutningen ikke øker.

– Målingen har ikke gitt det riktige bildet for oss. Jeg har et klart ønske om at vi får inn flere representanter slik at de to store partiene - Ap og NSR - ikke får styre som de selv vil, sier Laila Susanne Vars.

Senterpartiets presidentkandidat Helge Guttormsen er glad for at partiet går fram sammenlignet med målingen i august.

– For oss er dette veldig positivt, og jeg regner med at trenden kan fortsette fram til valgdagen. Vi er veldig optimistiske etter målingen i dag, sier han til NRK.

Han sier Sp har store forhåpninger om å få inn tre representanter på Sametinget.

Korte nyheter

 • Helgeværet byr på utfordrende forhold for småbåter

  Helgeværet byr på stiv kuling i store deler av Nordland langs kysten, med vindkast opptil 20 meter i sekundet.

  Yr.no går ut med gult farevarsel, og advarer mot å dra ut med små fritidsbåter. Farevarselet indikerer også fare ved å ferdes i fjellet.

  Vinden forventes å øke utover lørdagen, og minke søndag morgen.

  skjermdump yr
  Foto: yr.no
 • Fievrridedje beare ollu guliid riikkarájá rastá

  Guovdageainnu duollodoaimmahus lea ikte bissehan mátkkošteddjiid geat ledje jođus Norggas Supmii. Mielde sis ledje 550 kilo menddo ollu guolit, danne sáhkkohalle sii 112 900 ruvnnu ovddas, dieđihit politiijat.

 • Ny rapport viser at språket i reindrifta har blitt dårligere

  Sametinget gir ut årlig en rapport om situasjonen for samisk språk i Sverige. Hvilke tiltak som er gjort og
  hvordan språkene utvikler seg. Språkrapporten viser at reindrifta ikke lenger er den sterke språkarenaen slik den var tidligere.

  Dette bekrefter reindriftutøver og leder i Semisjaur-Njarg fjellsameby i Sverige Anders Erling Fjällås.

  – Da jeg var barn, var det mest samisk man hørte på fjellet, men nå er det svensk. Og jeg er ikke så gammel, det er nok 30-40 år som har gått. Nå prates det svensk ispedd samiske ord. Man hører enkelte ord, men ikke språket. De som snakker språket blir bare eldre og eldre. Det er noen unge som har begynt å lære seg pitesamisk. Men det er veldig få i dag som snakker pitesamisk.

  To som jobber for å bevare samiske språk, mener situasjonen er alvorlig.

  – Det er en alvorlig situasjon fordi reindriften ikke lenger er en språkbærer. De naturlige ordene fins i naturen. Det er der samisk språk lever og hvor vi bygger under det samiske. Jeg syns situasjonen er alvorlig, sier leder i Giellagáldu Per-Eric Kuoljok.

  – Det viser hvordan språksituasjonen er i det samiske samfunnet. Stadig færre kan lese, skrive og snakke samisk. Vi må finne nye arenaer, sier ordfører i svenske Sametingets språknemnd Ulla-Karin Sarri.