Hopp til innhold

Vurderer trailer-forbud på fylkesveg 51

Naboene har lenge vært bekymret for sikkerheten. Nå vurderer Vegvesenet et gjennomkjøringsforbud på fylkesveg 51 for å stoppe tungtrafikken som sniker seg unna kontroller på E39.

Tungtransport på fylkesveg 51

OPPSTÅR OFTE: Slike situasjoner er vanlige på fylkesveg 51 mellom Bjerkreim og Eigersund. Det var ikke kontroll på E39 på det tidspunktet dette bildet ble tatt.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Arne Geir Larsen

Nabo Arne Geir Larsen håper lastebilene forsvinner fra området.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det er veldig bra at det skjer noe før det skjer en ulykke, sier Arne Geir Larsen.

Han bor på Tengesdal i Bjerkreim, like ved fylkesveg 51 som går mellom fylkesveg 44 og E39. Her dundrer det trailere forbi jevnlig, selv om vegen ikke dimensjonert for den slags. Problemet er særlig ille når det er kontroll på E39 på Krossmoen – da velger tunge kjøretøy den smale fylkesveien i stedet.

– Det er et tosifra trailere som passerer her i timen, sa Larsen til NRK Rogaland i september i år.

Vegvesenet har snudd

Naboene har ønska at vegen skal stenges for de tunge kjøretøyene, men Statens vegvesen har vært skeptiske på grunn av vanskene med å håndheve et gjennomkjøringsforbud på en så lang strekning, men nå har de snudd.

– Vi ble gjennom media kjent med at lokalpolitiet i Bjerkreim var positive til et slikt gjennomkjøringsforbud, så da tenkte vi at vi også skal være positive, sier senioringeniør Trond Åge Langeland.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Omkøyring

Langeland i Vegvesenet tror likevel ikke at et gjennomkjøringsforbud vil bety veldig mye for trafikksikkerheten.

– Men det er klart at færre tunge kjøretøy som dundrer forbi vil oppleves positivt for lokalbefolkning, så en viss effekt vil det nok ha, sier han.

Vil helst ha bedre vei

Marthon Skårland

Marthon Skårland (H), varaordfører i Bjerkreim.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Varaordfører Marthon Skårland (H) i Bjerkreim, som også tidligere har engasjert seg i saken, frykter at et gjennomkjøringsforbud vil gjøre at veien ikke blir opprustet.

– Jeg er mest opptatt av at veien blir opprustet som en skikkelig fylkesvei hvor det er plass til tunge kjøretøy, vanlige kjøretøy og de myke trafikantene, sier han.

Men forutsetningen for at det blir et gjennomkjøringsforbud er at politiet og Bjerkreim og Eigersund kommuner ønsker det. Det tror nabo Arne Geir Larsen at de vil:

– Ja, jeg ser veldig positivt på det. Vi har fått mye støtte fra folk i kommunene og fra politiet, sier Larsen.