NRK Meny
Normal

Vognen fullastet med utenlandsk mat

Campingturistene som besøker Norge pakker bilene fulle med matvarer før de kommer hit. Ekteparet Bommels fra Nederland mener maten vår er altfor dyr og lastet derfor opp campingvognen før avreise.

Campingvogn

Normalt kjøper ikke ekteparet Bommels fra Nederland maten i hjemlandet, men når de er på norgesferie må de det, fordi de mener maten er for dyr her.

Foto: Pia Hetland / NRK

Ekteparet Mary og Jan Bommels fra Nederland er på rundtur i Norge denne sommeren, og skal til sammen feriere i fire uker før de vender tilbake mot hjemlandet.

I campingvognen har de blant annet med seg vakuumpakket kjøttdeig, frosne brødskiver og ost fra Amsterdam.

– Vi pleier ikke å ha med oss mat på ferie, men når vi er i Norge må vi det. Det er rett og slett for dyrt for oss, forteller Mary.

Hvor mye de fikk plass til og hvor mye de trengte på turen planla de i forkant, og med en uke igjen av ferien nærmer både kjøleskapet og fryseboksen seg tomme. Men en ting skal de ha med seg tilbake til Nederland.

– Fisk! Ikke bare laks, sier Jan.

Tar med tørrmat og bokser, men ikke ferskvarer

Per Arne Haarr ved Mosvangen camping

Per Arne Haarr ved Mosvangen camping.

Foto: Ole Andreas Bø/NRK

Per Arne Haarr har drevet Mosvangen camping i Stavanger i mange år, og truffet flere campingturister enn nordmenn flest. At campingvognene ofte er fult opp med mat- og drikkevarer er ikke ukjent.

– Det er dyrt å leie en bobil i Tyskland for å dra på en toukers bilferie i Norge. Bilene er fort over seks-syv meter, og da koster det mye for eksempel på ferjer. Ved å pakke med seg mat kan de spare flere tusen kroner i løpet av ferien i Norge, forteller Haarr.

– Det stemmer at de gjerne pakker med seg mat fra hjemlandet. Det er mange rom og god plass i campingvognen til å ta med seg tørrmat og bokser, sier han.

Men ferskvarer, det vil turistene ha fra norske butikker.

– Noe av det første gjestene spør om er: Hvor er nærmeste bakeri? Hvor er nærmeste butikk for å kjøpe brød og melk, sier Haar.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Mosvangen camping

På Mosvangen camping er det alltid mange turister. Flere av de utenlandske turisten tar med mat fra hjemlandet.

Foto: Ole Andreas Bø/NRK

Bruker 780 kroner per døgn

Ifølge Innovasjon Norge sin Turistundersøkelse bruker nederlandske turister i gjennomsnitt 780 kroner per døgn på ferie i Norge. Dette inkluderer utgifter til transport, overnatting, aktiviteter, shopping og mat.

Det finnes ikke tall som viser hvor mye beløpet som går til matvarer, men reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Per-Arne Tuftin, er kjent med at campingturistene har med seg mat på ferien.

– En del av turistene som kommer fra utlandet har med seg noe mat, sier Tuftin.