Vil ta tilbake bygda etter «Synne»

I begynnelsen av desember i fjor la ekstremværet «Synne» store deler av Sør-Rogaland under vann. Verst gikk det utover Bjerkreim kommune. Nå er det stort sett ryddet opp i bygda, og i kveld skal det feires.

Bente Gro Slettebø og Marthon Skårland

Det er Bjerkreim kommune, Næringsforeningen og Bondelaget som arrangere sommerfesten for Bjerkreims-buen. Her ved Marthon Skårland i Næringsforeningen og Bente Gro Slettebø fra Bondelaget.

Foto: Pia Hetland / NRK

Bjerkreim etter Synne

Store deler av Sør-Rogaland lå under vann etter ekstremværet. Dette er Vikeså i Bjerkreim kommune.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Tiden er inne for å ha en fest og feire at vi kom oss gjennom dette akkurat som vi har kommet oss gjennom ting før. Bjerkreims-buen står i lag når det gjelder ting som dette, sier Marthon Skårland, tidligere ordfører i kommunen og nå leder i Næringsforeningen i Bjerkreim.

– Stod sammen

Etter «Synne» skylte over Bjerkreim i fjor vinter lå store deler av bygda under vann. Ødeleggelsene var store, og det har tatt lang tid å få bygget ting opp igjen.

Når det i kveld inviteres til fest er det for å ta bygda tilbake etter ekstremværet.

– I Bjerkreim er det mange helter. Når «Synne» kom måtte vi brette opp ermene og hjelpe hverandre. I dag handler det ikke om hvem som gjorde hva. I dag handler det om at Synne kom og Synne gikk, og vi stod sammen, sier Bente Gro Slettebø, leder i Bjerkreim Bondelag.

Video tatt i lufta over Vikeså i Rogaland.

ARKIVVIDEO (06.12.15): Bygda Vikeså i Bjerkreim var totalt oversumt. Foto: Erik Waage/NRK.

Fikk klump i halsen

Det er kommunen, Næringsforeningen og Bondelaget som går sammen for å arrangere sommerfesten for Bjerkreims-buen.

Slettebø mener festen vil være med på å snu en vond ting til noe godt.

– Først og fremst handler det om å samles og å ha det kjekt sammen. Men vi skal også ha et tilbakeblikk på bilder fra ekstremværet. Da jeg så bildene selv fikk jeg klump i halsen, sier Slettebø.

– Men når vi har fått det så flott som vi har det nå, da er det verdt en fest, legger hun til.

– Lært til neste gang

Kommunen har i ettertid fått kritikk for måten de håndterte situasjonen på. Blant annet mente Eivind Rake, tidligere brannmann og førsteamanuensis i risikostyring og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, at kommunen var for dårlig forberedt.

Tross kritikk mener Skårland at bygda holdt godt sammen når det stod på som verst, og at de vil gjøre det også i fremtiden.

– Det var helt klart ting som kunne vært gjort annerledes. Men forhåpentligvis har vi lært mye til neste gang. For det kommer en neste gang, sier Skårland.

Kajakkpadling i Vikeså
Foto: Eric Adolfsen