NRK Meny
Normal

Vil ta tilbake bygda etter «Synne»

I begynnelsen av desember i fjor la ekstremværet «Synne» store deler av Sør-Rogaland under vann. Verst gikk det utover Bjerkreim kommune. Nå er det stort sett ryddet opp i bygda, og i kveld skal det feires.

Bente Gro Slettebø og Marthon Skårland

Det er Bjerkreim kommune, Næringsforeningen og Bondelaget som arrangere sommerfesten for Bjerkreims-buen. Her ved Marthon Skårland i Næringsforeningen og Bente Gro Slettebø fra Bondelaget.

Foto: Pia Hetland / NRK

Bjerkreim etter Synne

Store deler av Sør-Rogaland lå under vann etter ekstremværet. Dette er Vikeså i Bjerkreim kommune.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Tiden er inne for å ha en fest og feire at vi kom oss gjennom dette akkurat som vi har kommet oss gjennom ting før. Bjerkreims-buen står i lag når det gjelder ting som dette, sier Marthon Skårland, tidligere ordfører i kommunen og nå leder i Næringsforeningen i Bjerkreim.

– Stod sammen

Etter «Synne» skylte over Bjerkreim i fjor vinter lå store deler av bygda under vann. Ødeleggelsene var store, og det har tatt lang tid å få bygget ting opp igjen.

Når det i kveld inviteres til fest er det for å ta bygda tilbake etter ekstremværet.

– I Bjerkreim er det mange helter. Når «Synne» kom måtte vi brette opp ermene og hjelpe hverandre. I dag handler det ikke om hvem som gjorde hva. I dag handler det om at Synne kom og Synne gikk, og vi stod sammen, sier Bente Gro Slettebø, leder i Bjerkreim Bondelag.

Video tatt i lufta over Vikeså i Rogaland.

ARKIVVIDEO (06.12.15): Bygda Vikeså i Bjerkreim var totalt oversumt. Foto: Erik Waage/NRK.

Fikk klump i halsen

Det er kommunen, Næringsforeningen og Bondelaget som går sammen for å arrangere sommerfesten for Bjerkreims-buen.

Slettebø mener festen vil være med på å snu en vond ting til noe godt.

– Først og fremst handler det om å samles og å ha det kjekt sammen. Men vi skal også ha et tilbakeblikk på bilder fra ekstremværet. Da jeg så bildene selv fikk jeg klump i halsen, sier Slettebø.

– Men når vi har fått det så flott som vi har det nå, da er det verdt en fest, legger hun til.

– Lært til neste gang

Kommunen har i ettertid fått kritikk for måten de håndterte situasjonen på. Blant annet mente Eivind Rake, tidligere brannmann og førsteamanuensis i risikostyring og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, at kommunen var for dårlig forberedt.

Tross kritikk mener Skårland at bygda holdt godt sammen når det stod på som verst, og at de vil gjøre det også i fremtiden.

– Det var helt klart ting som kunne vært gjort annerledes. Men forhåpentligvis har vi lært mye til neste gang. For det kommer en neste gang, sier Skårland.

Gå til forsiden

Se bildene fra oversvømmelsene i Bjerkreim

Kajakkpadling i Vikeså

Se bildene fra oversvømmelsene i Bjerkreim

15 bilder