Hopp til innhold

Vil starte avlastningssenter for aleneforeldre

Aleneforeldreforeningen i Stavanger ønsker å etablere et avlastningssenter for aleneforeldre. Om ønsket blir til virkelighet, avhenger av støtte fra Stavanger kommune.

Kathrine Sand

Alenemamma Kathrine Sand er primus motor for initiativet om avlastningsbolig for aleneforeldre.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Kathrine Sand

Kathrine Sand, leder i Aleneforeldreforeningen i Rogaland.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Det siste året har det strømmet på med nye medlemmer til Aleneforeldreforeningen, og nå vil de ta det hele et steg lengre, ved å starte et avlastningshjem.

– Vi har merket et veldig stort behov her i Stavanger, det er veldig mange som ønsker dette, sier Kathrine Sand, som er leder for Aleneforeldreforeningen i Rogaland.

I Stavanger er det mange tilflyttere som ikke har et nettverk i byen, og i tillegg mange aleneforeldre som jobber skift, som kan ha stor glede av et avlastningssenter.

Kathrine Sand

Kathrine Sand sammen med datteren Isabelle Sand, som hun er alenemamma for. Hun ønsker et avlastningssenter som hun og datteren kan få mye glede av.

Foto: privat

Jobber i bytte mot avlastning

Tilbudet de ønsker å etablere i Stavanger vil først og fremst være basert på frivillighet og dugnadsånd.

– Det er et tilbud som skal være gratis. Man jobber en vakt på avlastningssenteret, og så får man to opphold for barnet tilbake, forklarer Sand.

Stig Rusten

Stig Rusten, informasjonsansvarlig i Aleneforeldreforeningen.

Foto: Aleneforeldreforeningen

Dette tilbudet finnes allerede i Bergen og Oslo, og der fungerer det veldig bra ifølge Aleneforeldreforeningens informasjonsansvarlig Stig Rusten.

– Vi har et tilbud i Oslo som heter Rødhette. Det har vi drevet siden 1993, så vi har lang erfaring i å lage tilbud til aleneforeldre som har et behov for avlastning, sier Rusten.

Ber Stavanger kommune om en million

Organisasjonen har søkt Stavanger kommune om en million kroner for å kunne drifte avlastningshjemmet. Rusten mener Stavanger kommune bør ta ansvar i denne saken.

– Det koster en del å drifte et slikt tilbud, så vi greier ikke det på egen hånd. Derfor er vi avhengige av driftsmidler fra kommunene. I tillegg er det forholdsvis mange aleneforeldre i Stavanger og Sandnes, så vi føler det er naturlig at kommunene bidrar, sier han.

Kåre Reiten

Kåre Reiten (H), leder for kommunalstyret for levekår i Stavanger kommune.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Kåre Reiten (H), leder for kommunalstyret for levekår i Stavanger kommune, er positiv til en slik ordning, men mener tidspunktet å søke på er uheldig. Stavanger kommune jobber i disse dager med drastiske budsjettkutt.

– Vi holder akkurat nå på å prøve å redde barnehager, skoler og sykehjem fra dramatiske kutt som rådmannen har lagt frem. Vi er i en fase hvor vi må prioritere veldig hardt, sier Reiten.

Samlested for aleneforeldreforeningen

På Facebook strømmer det til nye medlemmer som bruker Aleneforeldreforeningen til å møte andre i samme situasjon.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Kommunen kan ikke love midler

På tross av dette lover han at en søknad fra Aleneforeldreforeningen vil bli vurdert seriøst.

– Jeg er sterkt i tvil om vi har penger til dette på det nåværende tidspunkt, sier han.

Likevel utelukker han ikke at det kan finnes penger til et slikt prosjekt på sikt.

– Prosjektet og tankegangen virker både fornuftig og positiv. Økonomien går opp og ned, så en slik søknad kan det godt hende vi kan støtte om et år eller to, men ikke nå, sier han.

Kathrine Sand i Aleneforeldreforeningen har på sin side ikke gitt opp håpet.

– Dette kan være forebyggende på mange plan, både i forhold til det sosiale og det kommunale tilbudet. Et prosjekt som dette kan være med å avlaste kommunen, sier Sand.