Hopp til innhold

Flyttenekt for aleneforeldre

I forslaget til ny barnelov kan ikke den fraskilte forelderen - som barna bor hos - flytte langt unna hvis den andre forelderen ikke er enig.

Skilsmisse
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Dette går utover barna, sier Rikke Lassen i Advokatforeningen.

- Tar ikke hensyn til barna

Advokatforeningen mener at det nye lovforslag innebærer at rettferdighet mellom mor og far er overordnet hensynet til barna. Og det innebærer at retten skal kunne idømme delt bosted i barnefordelingssaker, altså at barna må bo hos begge foreldrene.

I Norge finnes det 275.000 barn som har foreldre som har gått fra hverandre. Mange av disse bor i dag på hver sin kant av landet.

Se i nett-tv: Flyttenekt for aleneforeldre

Riktig tenkt

- I utgangspunktet er dette riktig tenkt, og vi er helt enig i at det er en kjempebelastning hvis en forelder flytter slik at kontakten med den andre kuttes, sier Lassen til Søndagsavisa på NRK P2.

Hør: Barnedebatt i Søndagsavisa

Men Advokatforeningen er uenig i virkemidlene som skal benyttes.

- Vi mener man kan dekke det samme behovet hvis man innfører en varslingsplikt.

Lassen peker på et forslag som mindretallet i utvalget fremmet, som går ut på at man innen seks uker før flytting må varsle den andre forelderen hvis man skal flytte på en måte som vanskeliggjør samvær. Da kan den andre reise søksmål for domstolene, hvis man er helt uenig.

Kjønnsforsker ved Universitet i Oslo, Knut Oftung, støtter forslaget til flertallet i utvalget. Han mener det er i barnas interesse å ha delt omsorg.

- Vi har valgt å legge vekt på at det er i barnas interesse å ha mest mulig kontakt med begge foreldrene, sier Oftung.

Lassen mener dette er unødig tungvint og at det vil gi opphav til mange konflikter.

- Problemet er at det i virkelighetens verden forutsetter at den andre må svare på anrop. Det er det faktisk veldig mange som ikke gjør. Og så må vedkommende gi et samtykke og vedstå seg det på en måte som er formalisert og som lar seg dokumentere, forklarer Lassen.

Skal vurdere tre forslag

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt må nå vurdere tre ulike forslag, og skal levere inn et forslag for Stortinget til endring av barneloven i løpet av våren.

- Denne loven blir viktig også som en normdanner og skal brukes i de vanskeligste situasjonene, forklarer Huitfeldt.

Vingeklipper sakskyndige

Advokatforeningen er bekymret for at dette lovforslaget vil politisere veldig viktige spørsmål knyttet til barn og barnefordeling. For de sakene som kommer opp i domstolene er ikke et tilfeldig utvalg av norske familieforhold. Der ender de sakene hvor foreldrene ikke blir enige.

- På denne måte båndlegger og vingeklippes mennesker som skal utøve faglig skjønn.

For i en tvist om hvor barn skal bo, eller hvordan tiden skal fordeles, bruker domstolene veldig ofte psykologiske sakkyndige.

- Men når det er et utgangspunkt i loven om at begge foreldrene er like viktige for barna, og at man skal ha et likestilt foreldreskap også etter en samlivsbrudd, så vingeklipper det et psykologisk skjønn. For da fratas psykologen muligheten til å se på hva er egentlig den reelle situasjonen for dette barnet. Det er ikke sikkert at barnet har likestilte relasjoner til begge foreldrene, sier Lassen.

I Søndagsrevyen kan du møtte en far som pappapendler ti mil for å hente datteren sin i barnehagen.

Hør: Barnedebatt i Søndagsavisa

Hva mener du? Har alle barn like sterk tilknytning til begge foreldrene?

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger