Konfirmasjonen koster flesk

Mye skal planlegges før konfirmasjonen, og festen koster penger. Men ungdommene kan lære mye av å være aktivt med på planleggingen.

Konfirmasjon
Foto: Colourbox

En konfirmasjon koster i snitt 24.000 kroner. Det er en drøy månedslønn for mange foreldre.

Hvilke holdninger foreldrene har til konfirmasjonsfesten, pengene og gavene påvirker selvsagt ungdommene.

Forbrukerøkonom Ellen Dokk-Holm i Postbanken mener det er klokt å få med konfirmanten på forberedelsene.

- Snakk om hva som er viktigst, nemlig det å være sammen om feiringen. Involvér konfirmanten, snakk om det økonomiske ved en slik fest og hva feiringen koster. Ta med 15-åringen på råd, da gjør du konfirmanten en tjeneste, mener forbrukerøkonomen.

Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken

Lurt å ta konfirmanten med på råd, mener forbrukerøkonom Ellen Dokk-Holm.

Foto: Pressebilde

- La konfirmanten få forståelse av hva det koster og at man må velge bort det som ikke er så viktig.

- Forklar til konfirmanten din hvordan dere tenker og hvorfor dere har valgt å gjøre det dere gjør. Det å snakke sammen er kjempeviktig, og konfirmanten vil nok forstå mye. Selv om poden ikke nødvendigvis er helt enig i alle valgene, sier hun.

LES OGSÅ:

Hvor dyrt må det være?

Dokk-Holm har noen gode råd til foreldrene.

- For aleneforeldre kan konfirmasjon bli en stor økonomisk utfordring. Skilte foreldre bør avtale i god tid hvordan konfirmasjonen skal være. Skal man leie et nøytralt lokale, skal man feire hver sin konfirmasjon?

Prisen avhenger av hvor man har festen, hvor mange gjester som skal inviteres og om man lager maten selv eller kjøper den. Her er noen tips som kan begrense utgiftene:

  • Gaver

Let fram arvesmykker i smykkeskrinet: Gamle mansjettknapper og smykker som kan overføres til neste generasjon. Noen vil kanskje ikke sette så stor pris på dette nå, men med tiden gir det kanskje mer verdi. Kanskje det gamle sølvtøyet i skuffen kan være en flott gave?

  • Festlokale

Det billigste er å være hjemme. Men trengs mer plass kan man leie lokaler i et idrettslag, borettslag, speiderhus for mellom 500 og 1000 kroner. Velger man hotell, be om å kunne ta med kaker selv. Pynt bordet selv med blomster, lys, servietter, bordkort.

  • Spleiselag

Alle har med én rett hver, og kake. Få gjestene til å ta med en stol. Lån bord, stoler, duker, servise og glass.

  • Bunad

Kjøp lite brukt på finn.no. Fretex selger også brukte bunader.

  • Takkekort

Gjør det billig og send på e-post.

  • Fotograf

Med dagens digitale fotoapparater kan familiens hobbyfotograf ta bildene til albumet.

  • Oppussing

du kjøpe ny sofa før konfirmasjonen? Tenk nøye gjennom hvor viktig det er å pusse opp stua eller skaffe nytt kjøkken. Kanskje ikke det er det som teller?

Konfirmasjon

Konfirmasjon kan bli en påkjenning for privatøkonomien.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)