NRK Meny
Normal

– Vi må ha kornsiloer, men ikke midt i sentrum

Stavanger havnesilo må ikke selges før et alternativt beredskapslager for matkorn er på plass, mener Rogaland Venstre. De takket likevel nei til å være med på dagens demonstrasjon mot salget.

Utsikt fra Stavanger havnesilo

Stavanger havnesilo ligger midt i smørøyet for boligbygging i Stavanger øst. Derfor bør den helst ikke ligge der, mener Venstre.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi ønsker i utgangspunktet ikke å selge lageret før vi finner andre måter å lagre korn på, men vi synes likevel ikke det er fornuftig å ha et gigantisk anlegg midt i en av landets største byer, sier Kjartan Alexander Lunde, leder i Rogaland Venstre til NRK.

I dag samles Senterungdommen, SU, KrFU, Grønn ungdom, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Miljøpartiet de grønne og Natur og ungdom til protest mot at Stavanger havnesilo selges.

Stavanger Havnesilo er et av Nord-Europas største lagre for matkorn, med plass til ca. 200.000 tonn korn. Nå vil selskapet Cermaq, der Staten eier 60 prosent, selge anlegget. Ved et eventuelt salg vil den mest sannsynlig bli revet for å gjøre plass til boliger og næringsvirksomhet. Derfor har flere politikere kritisert at kornsiloen skal selges. Men siloen er lagt ut for salg og flere eiendomsaktører har allerede meldt fra at de er interesserte i den svært attraktive tomta.

– Gammelt og utdatert

Kjartan Alexander Lunde

Kjartan Alexander Lunde, leder i Rogaland Venstre.

Foto: Venstre

Venstre ble invitert til demonstrasjonen, men takket nei. De håper at salget av kornsiloen utsettes og at en annen løsning kommer fort på plass slik at kornsiloene kan selges.

– Det anlegget som står der nå er gammelt og utidsmessig, så det vil uansett være behov for renovering og utvikling. Da er det like greit å få bygget et annet beredskapslager, gjerne med mer sprekt struktur, utenfor byene. Så kan den eiendommen brukes til et mer spennende boligprosjekt, sier han.

Kornsiloene ble oppført i 1965 og de ble fram til 2006 brukt som beredskapslager for korn.

– Helt feil plassering

Flere kornlagre, spredt over hele landet, og ikke i storbyene er den optimale løsningen, mener leder i Rogaland venstre, Kjartan Alexander Lunde:

– Vi mener løsninger er at Stortinget finner en annen måte å lage beredskapslager på og at en kan få et boligprosjekt der den nåværende kornsiloen står, sier han.

Den store tomta ligger sentrumsnært i Stavanger med et svært presset boligmarked. Det gjør at plasseringen av havnesiloen vanskelig kan forsvares, mener partiet.

– Det er en helt feil plassering av et slikt kornsiloanlegg som tiden har gått fra. Vi må utvikle Stavanger øst og en slik kornsilo vil være et fremmedelement i området hvis vi skal ha det som beredskapslager i fremtiden, sier han.