Hopp til innhold

Politikerne vil ha mer våpentrening for politiet

Både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet vil ha mer våpentrening i politiet. De varsler endringer når politireformen blir lagt fram i løpet av høsten.

Væpna politi på Fosshaugane

Både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet vil ha mer våpentrening i politiet.

Foto: Alf Vidar Snæland / NRK

– Når politistudenter gir uttrykk for at de er usikre på hvordan de skal håndtere skytevåpen, så mener jeg det er en tilbakemelding vi som politikere må ta alvor. Det er viktig at politifolk føler seg trygge på hvordan de skal håndtere våpen. Det handler om deres sikkerhet og alle andres sikkerhet.

Det sier Hadia Tajik (Ap) som er leder for justiskomiteen på Stortinget.

Les også: innføre generell bevæpning av politiet

Les også: Mener politibevæpning er skivebom

NRK omtalte onsdag en masteroppgave levert på Universitetet i Stavanger. Den konkluderer med at ferske politibetjenter er for dårlig forberedt når de drar ut på sine første væpnede oppdrag.

Vil ikke ha generell bevæpning

Politifolkene som er intervjuet i oppgaven, mener de har fått for dårlig våpenopplæring på Politihøgskolen og for lite oppfølging ute i politidistriktene.

Hadia Tajik

Hadia Tajik (Ap) som er leder for justiskomiteen på Stortinget mener signalene fra politistudenter om mangelfull våpenopplæring skal tas alvorlig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er flere politifolk og studenter som har tatt opp behovet for mer trening, og at de skal være tryggere på sin kompetanse. Det mener jeg at vi må levere. Det er naturlig å se på hvordan trening og kompetanse kan økes og i forbindelse med arbeidet med politireformen, mener Hajik.

AP-politikeren mener at politibetjentenes misnøye, gjør det ekstra ille å innføre generell bevæpning av politiet , som regjeringen nå går inn for.

Les også: Mener politibevæpning er skivebom

– Jeg er redd for å havne i en situasjon, som regjeringen nå legger opp til, hvor vi øker bevæpningen i Norge, men samtidig holder treningen og kompetansen på stedet hvil, sier Tajik.

Venter på politireformen

Komitekollega og Frp-politiker Ulf Leirstein mener også regjeringen har tatt inn over seg at det trengs mer våpentrening.

Les også: Fylkesutvalet kritiske til ny politiorganisering

– Dessverre så fant vi ut gjennom 22. juli-rapporten at det stod dårlig til i norsk politi med våpentrening. Det en av grunnene til at vi nå jobber med en storstilt politireform. Målet er selvfølgelig at vi om kort tid skal være bedre rustet også når det gjelder våpen, sier han.

Ulf Leirstein, Frp

Frp-politiker Ulf Leirstein er og medlem av justiskomiteen Han mener at også regjeringen har tatt inn over seg at det trengs mer våpentrening.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Verken Leirstein eller Tajik vil være mer konkrete på hvordan de skal få til dette. Begge mener vi bør vente til den lenge varslete politireformen legges fram.

– For det første regner jeg med, og tar som en selvfølge, at politihøgskolen og politidirektoratet har merket seg kritikken man har fått gjennom 22. juli-rapporten. Jeg regner med at politiledelsen også merker seg undersøkelsen som kommer fra Universitetet i Stavanger, sier Leirstein.

– Noe annet må bort

Politiledere, og rektor Nina Skarpenes ved Politihøgskolen, har overfor NRK påpekt at håndtering av våpen kun er én del av politiutdannelsen, og at noe annet må bort, hvis studentene skal få mer våpentrening.

Tajik mener imidlertid at bruk av våpen er noe helt spesielt.

– Det å trekke våpen er en helt ekstrem situasjon, Forutsetningen for at den blir håndtert på en trygg måte for alle involverte er at politifolkene som trekker våpenet er trygge på sine ferdigheter, sier hun.

Sigve Bolstad, Politiets fellesforbund

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad mener løsningen kan være mer tid til trening, samt en fadderordning når politistudentene har kommet i jobb.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Fadderordning

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sier han er godt kjent med politistudentenes holdning til våpenopplæringen. Han mener løsningen kan være mer tid til trening, samt en fadderordning når de har kommet i jobb.

Les også: Utrent politistyrke med råttent utstyr – disse skulle settes inn mot terror

– Når studentene er ute i praksis i andreåret, bør de få mer mulighet til å trene på våpen. Og så bør det opprettes en fadderordning når studentene kommer ut av treårig utdannelse, slik at de får en tett oppfølging, også på ting man føler man trenger litt ekstra opplæring på, sier Bolstad.

Flere nyheter fra Rogaland