NRK Meny
Normal

Vil ha leiefilm på museum

Videobutikkene i Norges land begynner å bli en utdødd art. Nå vil bransjeorganisasjonen Film & Kino bevare leiefilmene på museum.

Samlingen av VHS og DVD i Video Corner

Denne imponerende videosamlingene skal på opphørssalg. Video Corner har lagt ned etter 36 års drift.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

I Stavanger har Video Corner opphørssalg. Etter 36 år med utleie av VHS og DVD sier det stopp.

Shaukat Butt

Shaukat Butt grunnla Video Corner i 1980.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Det kommer ingen her lengre, og da sier det seg selv at vi ikke kan drive, sier Matin Butt som overtok driften av videobutikken etter faren sin, Shaukat Butt.

– Det er Netflix, Lyse og andre videotjenester på nett som har overtatt, det er det som gjør at videobransjen dør ut, sier han.

Det største DVD-utvalget i landet

På det meste fantes det 40–50 videosjapper i Stavanger, og 4000 i hele landet. I april er det bare fire igjen. På nittitallet mente mange at Video Corner hadde det beste utvalget av Dvd-er i hele Norge.

Matin Butt

– Netflix, Lyse og videotjenester på nett har tatt over, sier Matin Butt som har drevet Video Corner de siste årene.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Mellom 35 og 40 tusen, det er et røft anslag, sier Butt når han viser frem samlingen av VHS-er og Dvd-er som fortsatt står på loftet til Video Corner.

Disse blir nå solgt på opphørssalg om ikke noen snart griper inn.

– Dette er et stykke av kulturhistorien vår som snart går tapt. Jeg mener at dette hadde passet fint på et hvilket som helst museum, både folkemuseene i bygdene, lokalmuseer og på Maihaugen, sier Erik Zmuda som er videorådgiver i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Verken byantikvaren eller museene hadde tenkt på å gjøre videosjappene til museumsgjenstand. Det kulturhistoriske museet i Stavanger hiver seg likevel raskt rundt når NRK gjør dem oppmerksomme på at videoutleiebransjen snart er utryddet.

Videobutikkene skal vurderes

Trude Eriksen

Trude Eriksen ved Stavanger kulturhistorisk museum sier at de vil diskutere om landets videobutikker skal dokumenteres i april.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Vi skal ha et møte på oljemuseet i april, og da skal et nasjonalt nettverk for dokumentasjon vurdere mulighetene for å gjøre en helhetlig dokumentasjon av videobutikker over hele Norge. Da skal de finne ut hvem som egner seg best for å ta på seg denne oppgaven, sier Trude Eriksen ved Stavanger kulturhistoriske museum.

Møtet er ikke kun for å diskutere videobutikkene, men for å diskutere fellesprosjekter for dokumentasjon mellom museene. Innspillet om å diskutere videobutikkene ble lagt inn samme dag som museet ble klar over at de snart var vekke.

– Hvis de har lyst til å gjøre Video Corner om til museum så må de gjerne det. Jeg kan hjelpe dem med det og, sier Matin Butt.