NRK Meny
Normal

Vil ha forsikringer etter utslippet

Hydro ønsker å sikre HMS-arbeidet til Uno-X ved anlegget hvor dieselolje-utslippet skjedde. Bilder fra Kystverket viser at dieseloljen har spredd seg.

Dieseloljerester fra Uno-X-utslippet på Håvik på Karmøy

Kystverket tok onsdag formiddager bilder av utslippet i Karmsundet.

Foto: Kystverket

Hydro Aluminium forteller at gårsdagens dieselolje utslipp på Håvik på Karmøy, ikke er et enkelstående tilfelle. Uno-X som har ansvaret for lekkasjen, leier området inne på Hydro Aluminiums eiendom på Karmøy

– Uno-X har vært ansvarlig for flere utslipp tidligere. Disse har derimot vært av betydelig mindre målestokk enn det i går, hevder kommunikasjonssjef i Hydro på Karmøy, Svein Erik Wiksnes.

Han presiser likevel at dette dreier seg om svært minimale utslipp, og at Hydro har et godt forhold til leietakeren Uno-X.

Kystverket har tidligere registrert ett mindre utslipp fra Uno-X på Håvik på Karmøy. Det var 27. oktober i fjor.

Skal i dialog

Nå er anlegget på Karmøy midlertidig stengt på grunn av opprydningsarbeidet. Hydro ønsker forsikringer om at Uno-X har en god HMS-standard på anlegget.

– Nå er anlegget stengt, så vil Hydro vil være i en dialog med Uno-X om en eventuell åpning, sier Wiksnes.

– Alle våre leietakere skal følge en standard og et nivå på HMS-området som Hydro er bekjent av. Vi kommer til å gå gjennom vedlikeholds- og driftsrutiner med Uno-X for å se at de er i henhold til god HMS-standard. Derfor vil vi forsikre oss om at driften av et slikt anlegg fullt ut svarer til våre forventninger.

Administrerende direktør i Uno-X Energi, Jarl Farstad, er kun kjent med utslippet som er registrert av Kystverket.

– Det er det eneste tilfellet jeg vet om i min tid, sier Farstad.

Spredt seg

Onsdag formiddag tok Kystverket oversiktsbilder som viser at dieseloljen har spredt seg i Karmsundet. De opplyser at utslippet strekker seg fra "Haugesund Mekaniske" i nord til Laksodden sør i Karmsundet.

Dieselolje-utslipp ved Haugesund

Bilder Kystverket tok onsdag formiddag viser at dieselolje-utslippet på Håvik på Karmøy har spredd seg helt nord til Haugesund Mekaniske.

Foto: Kystverket

Kystverket har nå bedt oljevernaksjonen om å trappe ytterligere opp innsatsen med å samle opp dieseloljen som lakk ut på Karmsundet i går.

Tirsdag kveld opplyste Uno-X at en tidligere installert miljøbrønn forhindret store deler av utslippet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.