Håper tobakken går opp i røyk

Rogaland Senterungdom vil forby personer født etter år 2000 å kjøpe røyk.

Sigaretter

Røyking er ikke bra for helsa, og nå vil Senterungdommen i Rogaland like godt forby alle født etter år 2000 å kjøpe tobakk.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Ungdom født etter år 2000 skal ikke få kjøpe tobakk, er den klare beskjeden fra Rogaland Senterungdom.

Målet er å fase ut tobakk, skriver fylkeslederen for Senterungdommen i en pressemelding. Men når NRK tar kontakt innrømmer hun at det er et litt spenstig forslag.

– Det er jo ganske vågalt på en måte, for du kommer inn på debatten om hvor mye staten skal kontrollere, sier Vatnaland.

Mener tallenes tale er klar

Hanne Marte Vatnaland

Fylkesleder for Senterungdommen i Rogaland, Hanne Marte Vatnaland.

Foto: privat

Hun legger til at mange av de som er mot innskrenkninger i røykeloven, er de som røyker selv.

– De har jo heller ingen interesse av at sine barn og barnebarn skal begynne å røyke i fremtiden, sier lederen for Rogaland Senterungdom.

Ungdomspartiet understreker at tobakksrøyking tar liv, og viser til tall fra 2003 som viser at tobakk tok flere liv enn narkotika, alkohol, mord, selvmord, branner, AIDS og trafikkulykker til sammen.

Vil ta røykeloven videre

Nå er målet å ta røykeloven videre håper leder Hanne Marte Vatnaland.

– Røykeloven reduserte røyking, og nå er det på tide å ta steget videre for å gjøre røyk ulovlig på sikt, sier Vatnaland.

Mats Danielsen

Mats Danielsen.

Hun er og bekymret for snusbruken som har økt i takt med at vanlig tobakksrøyk har blitt mindre vanlig. Og for dem som frykter de blir kriminalisert fordi de røyker så er ikke det meningen, mener lederen.

Nå er målet å fase ut røyking, og gjøre det ulovlig å kjøpe for barn født etter år 2000.

– Dagens røykere vil ikke bli påvirket av en slik utfasing, sier Vatnaland.

– Politiet har nok å gjøre

Senterungdommen vil gjøre forskjell på voksne mennesker ut fra hvilket år de er født i. Det blir for dumt, mener Mats Danielsen, formann i Rogaland FpU.

– Vi mener voksne mennesker er voksne mennesker uansett hvilket år de er født i. Alle vet at det er dumt å røyke, men voksne skal selv kunne velge hva de vil gjøre, sier Danielsen.

– Politiet har nok å gjøre fra før av, og det blir tåpelig at de skal gå rundt å sjekke legitimasjon på folk som røyker, sier Fpu-formannen.

Hva synes du?