Hopp til innhold

Varmekasser skal redde katter i kulda

Sør-Norge forbereder seg på Sibir-kulde denne uka. For hjemløse katter kan minusgradene bety denne visse død. I Stavanger skal dyrene reddes med varmekasser.

Varmehus for katter

Slike varmekasser har organisasjonen Hjelp katten satt ut i Stavanger. De gir ly for katter i sprengkulda.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Katter er et middelhavsdyr som ikke er laget for norsk vintervær i det hel tatt, sier Torill Moseng, president i Den norske veterinærforening.

Den varslede sprengkulda i Sør-Norge er svært dårlig nytt for katter, og da spesielt for de mange hjemløse kattene.

Selv om mange katter har tykk pels, er ikke pelsen særlig isolerende. Det gjør at katten fort fryser når gradestokken går mot null og videre.

Torill Moseng

Torill Moseng, president i Den norske veterinærforening.

Foto: NRK

– Kattene som er ute nå, de er helt avhengige av å ha ly for kulde, sier Moseng.

10.000 hjemløse

I Stavanger har noen dyrevenner tenkt på nettopp det. Den frivillige organisasjonen Hjelp katten har satt ut varmekasser flere steder i byen. Disse skal gi det nødvendige vernet for de 10.000 hjemløse kattene i Stavanger.

– Dessverre får vi daglig inn meldinger om katter som er ute i kulda. Akkurat nå har vi et veldig stort problem, for vi har få plasser å plassere disse kattene, sier Åshild Meynard, styreleder Hjelp katten.

Rickard Wallström og Åshild Meynar

Daglig leder Rickard Wallström og styreleder Åshild Meynard i den frivillige organisasjonen Hjelp katten.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Når Hjelp katten får melding om katter ute i kulda, tar de dyret med seg til et hus på Klepp, hvor de oppbevares til nye eiere er funnet.

– Kattene vi får inn på denne tiden har ofte store skader. De har frostskader på halen, på nesa og under beina. De er også ofte dehydrert fordi det er vanskelig å finne vann. Videre har de ofte luftveisinfeksjoner og lungebetennelse, sier Meynard.

– Ører faller av

Ifølge Torill Moseng i Den norske veterinærforening påvirker kulda immunforsvaret. For de hjemløse kattene byr kulda på enda et problem.

– De hjemløse kattene slåss mye, og da biter de ofte hverandre i halen og øret. I kulda går det ofte koldbrann i disse sårene slik at ører og andre lemmer faller av.

Moseng priser initiativet i Stavanger.

– For noen av kattene som er ute nå, ville dette kunne reddet livet deres, sier hun.

ID-merking

Moseng oppfordrer folk til å ID-merke kattene sine.

– Da ville vi lettere få bukt med den hjemløse kattebestanden, enten ved å få sendt kattene til eieren, eller ved å ta dem inn, sier hun.

Meynard i Hjelp katten har følgende oppfordring til folk som ser katter ute i kulda.

– Det beste er å ta katten inn umiddelbart, ta bilde av den og legge ut bilder på sosiale medier. Deretter kontakte hjelpeorganisasjoner og be om hjelp til å finne den rettmessige eieren, sier hun.