Dette må du gjøre med katten når du flytter

Ekspertene mener det er lurt å holde katten innendørs i noen uker.

Katt på stige

UTEKATT: Mange katter kan gå flere mil for å finne sitt gamle hjem. For å forhindre det, kan du gjøre et par ting (illustrasjonsfoto).

Foto: Frank May, P3472 Frank May / NTB scanpix

Da en familie fra Holmestrand skulle flytte, dukket det opp et utfordrende spørsmål som dreide seg om deres kjæledyr, den fem år gamle hannkatten med kallenavnet Pus. Som en stolt utekatt, har han alltid vært vant til å være ute om natten og vise eieren frem sitt bytte om morgenen.

– Men hva gjør man med katten når man har flyttet? spør eieren fortvilet, som vil være anonym.

Vi spurte Dyrebeskyttelsen og en veterinær Eric Henrichsen om råd.

1. Ha den inne i fire uker

Monica Dahlback

FIRE UKER: – Det firbente kjæledyret bør holdes inne i en måned dersom det har bodd på det første stedet over en lang tidsperiode, sier Monica Dahlback.

Foto: Privat

– Man bør definitivt ikke slippe ut katten med det samme og det er for dens eget beste.

Det sier Monica Dahlback, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

– Hold katten inne mellom to til fire uker, påpeker Dahlback.

Mange katter prøver å finne frem til sin gamle adresse når de blir sluppet løs. Derfor er det viktig å tilpasse dyret til den nye plassen.

Veterinær Eric Henrichsen ved Horten dyreklinikk mener det er for lite med to uker og sier at katten bør holdes inne i minst én måned.

2. ID-merk katten

Begge mener at det er veldig viktig å ID-merke, altså chippe, katten sin.

– For har man ID-merket katten, så blir det lettere å finne tilbake til eieren dersom den går seg bort når man først slipper den ut, sier Henrichsen.

3. Kjøp klorestativ

Eric Nedrejord Henrichsen

STRESS: Veterinær Eric Henrichsen sier at det er viktig å minimalisere stress for katten, også under selve flytteprosessen. – Spray huset med feromoner som virker beroligende på katten. Dette kan du også bruke i det nye huset på starten, sier han.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

I løpet av de få ukene, der en utekatt forvandles til en innekatt for en kort periode, kan det være lurt å skaffe seg litt utstyr.

– På grunn av frustrasjon, kan man oppleve at katten starter å klore rundt på ting. Utekatter, som er vant til å presse klørne mot trær og ting ute, vil da søke å gjøre det inne også. Et godt tips er å skaffe seg klorestativ, forteller Dahlback.

4. Ta katten med ut på små lufteturer

Mens veterinæren mener at man bør starte med korte lufteturer gjennom hele måneden, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen at dette bør gjøres først når perioden tar slutt.

– Flytting kan forårsake stress for katten. Jeg anbefaler å bruke et bånd og gå rundt huset allerede fra starten av for det vil minimalisere stress, sier Henrichsen.

Men Dahlback sier at bånd er kun en nødløsning.

– Man bør heller være med ut, holde et lite øye med den, lokke den til seg og holde katten mest mulig i bakhagen først, understreker Dahlback.

5. Ikke slipp den ut om natten

Når du først starter med å slippe ut katten igjen, bør du huske på å ikke gjøre det om natten.

– Det kan oppstå visse konflikter med de kattene som allerede bor der, og det skjer som oftest om natten. I denne perioden er det derfor viktig å være årvåken overfor katten og man bør se etter sår, sier Henrichsen.