Hopp til innhold

– Nila! Veeeent!

Det skal ikke være tvil om hvem som går tur med hvem. Maren og Nila trener på å få inn gode bånd-vaner.

Gå pent i bånd
Foto: Camilla Bø

For en hund som raser rundt og forbrenner 100 kalorier på den tiden jeg bruker på å knuse ti - er ikke det å gå pent i bånd den naturligste ting i verden.

Nila liker gjerne å hoppe opp og bite seg fast i båndet, slepe meg bort til en kjekk kar på andre siden av gata - eller tvinge seg fram til en liten sigarettsneip som slenger på bakken når vi er ute på tur.

Jeg derimot, vil gjerne ha både rygg, nakke og armer intakt før jeg blir 80. Jeg vil ikke henge som en idiot etter båndet når hunden tar full sats mot en kråke hundre meter ifra.

Og med en hund som omtrent vil matche meg i kroppsvekt og knuse meg i styrke, er det derfor gull verd å få inn gode bånd-manerer.

Gå pent i bånd

Sånn vil vi ikke ha det på tur! (Ja, det er et arrangert bilde).

Foto: Camilla Bø

- Stop en hal!

Gå pent i bånd

Turen blir ikke så kjekk når hunden hopper opp og biter meg i armen...

Foto: Camilla Bø
Gå pent i bånd

...men jeg lager kontaktlyden og får henne på jobb igjen.

Foto: Camilla Bø

Tobeinte meg går naturligvis aaaaltfor seint for Nila. Når hun begynner å dra for å få litt gang på turen, er det bare én ting for meg å gjøre: Stoppe opp.

- Dersom du lar hunden dra deg bort til noe den vil hilse på, lærer du den bare en ting: Nemlig at det virker. Da blir det å dra en belønning for henne, sier instruktør Karin Beate Lyng ved Siddis Hundeskole.

Kontakt, kontakt, kontakt

For å få Nila til å forstå at trekking er «fy», må jeg derfor ikke la henne slepe seg bort til noe som helst.

Men vi trener jo positivt, så Nila skal ikke bare lære hva som ikke er lov. Hun må også få vite hva jeg vil at hun skal gjøre når hun går i bånd.

Vi har tidligere snakket om at kontakttrening er alfa og omega i hundeoppdragelse, og den kommer godt med i prosjekt «gå pent i bånd».

Slik trener vi:

  • Jeg står i ro med hunden og belønner kontakt til hun er fokusert på meg.
  • Jeg begynner å gå. Klikker og belønner for hver gang hun tar øyekontakt med meg.
  • Jeg belønner bare når hun tar kontakt, og ikke når hun går med kontakt. Hun skal ikke gå og stirre på meg hele turen.

– Det kan være en stressende faktor for hunden. Vi vil at hunden skal gå tur og snuse rundt, og så belønner du når hun tar kontakt. Vi kan ikke forvente at en hund skal gå og se på oss en hel tur, sier Lyng.

  • Når hunden drar i båndet, stopper jeg.
  • Når hun har stoppet, bruker jeg kontaktlyden (klikker med tunga) og belønner når hun reagerer på den.

– Dersom du må stoppe fordi hun drar, er det veldig bra om du har mulighet til å snu og gå motsatt vei etter at hunden har reagert på stoppingen. Da vil du få henne lenger vekk fra det som distraherer, og det blir lettere å få henne på jobb igjen, sier Lyng.

Gå pent i bånd

Hun får lov til å snuse og utforske ting. Det er tross alt for hundens skyld vi er på tur.

Foto: Camilla Bø


Å stoppe opp og snu hver femte meter kan fort gjøre turen til en tålmodighetsprøve.

Nila er sliten

Vel fortjent: Nila slapper av på sofaen etter en dag med mye energikrevende trening.

Foto: Maren Berge / NRK

Men om Nila er stor i kroppen, har hun fortsatt rene babyhjernen. Derfor klarer hun ikke mer enn en 10-15 minutters båndtrening på hver tur.

Det betyr at hun kan dra så mye hun vil uten at jeg stopper - helt til de siste minuttene av turen. Etter hvert som hun vokser vil jeg øke tiden - og til slutt ha en hund som går fint hele veien. Hurra!

PS: Jeg har en valp på fire måneder som ennå ikke har lært seg stygge dra-vaner. Eldre hunder med skyhøye forventninger til tur, må nødvendigvis trene litt annerledes.