NRK Meny
Normal

Usikker fremtid for BP-ansatte

– Jeg får mange spørsmål i dag for å si det sånn, sier tillitsvalgt i BP Norge, Ørjan Holstad. Nå får han og de ansatte Aker BP som ny arbeidsgiver.

Ørjan Holstad er tillitsvalgt i BP
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Det er jo sjokkerende for mange. Vi har vært gjennom en tøff periode, og mange hadde nok trodd at organisasjonen nå skulle «sette seg». Men mange er positive, sier hovedtillitsvalgt Ørjan Holstad i BP Norge.

Han og resten av de ansatte på stavangerkontoret har stort hengt rundt kaffeautomatene for å snakke om informasjonen som kom på morgenens allmøte.

– Aldri vært aktuelt å forlate Norge

– Sammenslåingen av BP Norge og Det norske er en bekreftelse på at BP ønsker å være til stede på norsk sokkel, sa en strålende fornøyd konsernsjef da dagens nyhet ble presentert.

Dagens sammenslåing føyer seg inn i rekken av flere store og små den siste tiden, men er definitivt en av de største. Nå er målet å doble produksjonen frem til 2023.

Dudley slår fast at BP kjenner seg sterkt knyttet til norsk sokkel.

– Det er ikke et alternativ å forlate dette landet. Vi har mye flinke folk og velutviklet teknologi her, sier Dudley.

Maersk Reacher på Valhall-feltet

Det nye oljeselskapet Aker BP ASA har blant annet eierandel i Valhall-feltet på norsk sokkel.

Foto: Eirin Larsen/NRK

Utelukker ikke at noen må gå

Øyvind Eriksen (Aker ASA) fortsetter som styreleder i det nye selskapet som får navnet Aker BP ASA, og Karl Johnny Hersvik (Det norske) fortsetter som administrerende direktør.

– Tilbakemeldingen er veldig god fra aksjonærer og fra andre oljeselskaper. Det er en stor endring for Det norske, og betydelig for Aker-gruppen, men det er og en milepæl i norsk oljehistorie, mener Eriksen.

Jan Norheim er administrerende direktør i BP Norge

Jan Norheim mister jobben som administrerende direktør for BP Norge nå BP Norge og det norske fusjonerer.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Samtidig mister Jan Norheim i BP Norge sin stilling som adminiterende direktør.

– Det har jeg visst i noen dager, og det gjør jo at jeg føler litt på det som mange andre føler i organisasjonen.

– Er det noen som mister folk jobben?

– Det er for tidlig å si. Vi har en stor vekstagenda og, så vi må se på dette når selskapene er integrert. Det er mulig det blir reduksjoner, men det er for tidlig å si.

Og nettopp dette er samtaleemnet rundtlunsjbordet på Forus utenfor Stavanger i dag. Noen er skeptiske, og noen smiler. Målet med fusjonen er vekst, og derfor håper Ørjan Holstad at det og betyr at folk beholder jobben.

– Jeg håper at vekstfilosofien de legger frem og vil bety at de trenger alle mann, sier Holstad.

Tror på sokkelen

Selskapet som nå blir etablert har andeler i feltene Skarv, Alvheim, Ivar Aasen, Johan Sverdrup, Ula/Tambar og Valhall/Hod. Det skal være mulig for sammenslutningen av BP Norge, Aker ASA og Det norske å oppnå en produksjon på 250.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Les også: Bli med ut på Valhall-feltet

Det norske og BP fusjonerer

Konsernsjef i BP, Bob Dudley, og styreleder i Det norske, Øyvind Eriksen før de møtte pressen i forbindelse med fusjonen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix