Det norske og BP slår seg sammen

BP Norge og Det norske slår seg sammen til et stort oljeselskap.

Injeksjonsplattformen IP på Valhall-feltet

BP driver blant annet oljefeltet Valhall helt sør i Nordsjøen.

Foto: Eirin Larsen/NRK

Nedgangstider i oljeindustrien betyr sammenslåinger av oljeselskap, nå er det trondheimsbaserte Det norske og stavangerbaserte BP Norge som slår seg sammen til det Aker BP ASA. Det nye selskapet har totalt 1400 ansatte.

Kjell Inge Røkke

Kjell Inge Røkkes Aker ASA er hovedaksjonær i Det norske.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi er svært stolte over at BP har valgt å slå seg sammen med Aker i prosessen med å endre Det norske til et ledende uavhengig oljeselskap, sier Akers styreleder Kjell Inge Røkke.

Aker ASA har i dag 49.99 prosent av aksjene i Det norske.

– Årevis med tett samarbeid mellom BP og Aker har nå resultert i en ny milepæl for Det norske, sier Det norskes styreleder, Øyvind Eriksen.

– Betydelige muligheter

BP Norge har i dag flere felt i produksjon på norsk sokkel, mens Det norske er i ferd med å starte opp sitt første felt som operatør.

Bob Dudley, toppsjef i BP

Bob Dudley er toppsjef for BP internasjonalt.

Foto: BP

Totalt vil det nye selskapet ha eierinteresser i 97 lisenser, hvor de er operatører for 46 av disse. Ifølge Aker ASA vil det nye selskapet ha olje- og gassreserver på 723 millioner fat oljeekvivalenter.

– Den norske sokkelen har betydelige muligheter, og vi ser frem til å jobbe med Aker for å vokse videre og drive mer effektivt, sier Bob Dudley som er konsernsjef for BP.

Ikke hverdagskost

Aker BP ASA vil eies av Aker ASA (40%), BP (30%) og øvrige aksjonærer i Det norske (30%).

– Overraskende, men det er klart at dette kan bety store muligheter for oss. Dette er ikke hverdagskost akkurat, sier pressetalsmann for BP Norge i Stavanger, Jan Erik Geirmo.

Selskapet har kalt inn til allmøte for de ansatte i Stavanger nå klokken 08.45. Det er kalt inn til pressekonferanse i Oslo klokken 10.00.

Hovedkontoret for det nye selskapet skal ligge i Oslo. Geirmo opplyser at det inntil videre ikke blir noen endring i driftsorganisasjonene til selskapene. BP Norge har i dag kontor i Stavanger og Sandnessjøen. Det norske har sine kontor i Trondheim, Lysaker, Stavanger og Harstad.

Valhall-feltet - utsikt mot Eldfisk

BPs Valhall-felt ligger helt sør i Nordsjøen. Her er utsikten mot nabofeltet Eldfisk.

Foto: Eirin Larsen/NRK

Fornøyd statsminister

Akers oppkjøp av BP Norge er det siste i en lang rekke oppkjøp selskapet har gjort på norsk sokkel de siste årene, ifølge E24. Det startet med kjøpet av Marathon Oils norske virksomhet i 2014. Deretter fulgte oppkjøp av de norske virksomhetene til Premier Oil og Svenska Petroleum i fjor, og for få uker siden av flere lisenser fra Centrica.

Statsminister Erna Solberg omtaler det som spennende at Norge får et nytt stort norskdominert selskap med basis i et globalt selskap med lange tradisjoner i Norge.

– Gjennom konkurranse skaper vi konkurranseevne, og jeg er glad for at det utvikles flere sterke norske selskaper, sier hun i en pressemelding.