NRK Meny
Normal

Ung kvinne er utestengt fra Stavanger sentrum i et halvt år

Etter 20 straffesaker setter Stavanger tingrett foten ned. Kvinnen får ikke være i sentrum mellom klokken ni om kvelden og klokken seks om morgenen.

Bråk i sentrum

På kvelds- og nattetid i helgene bruker politiet rundt 90 prosent av sin kapasitet i Stavanger sentrum.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Årsaken er at politiet har brukt uforholdsmessig mye tid på kvinnens ordensforstyrrelser i sentrum. Vi har også fått tilbakemeldinger fra utelivsbransjen som mener kvinnens oppførsel er et gjentakende problem som går på bekostning av vaktholdet av øvrige gjester.

Det sier politiadvokat Christine Kleppa i Sør-Vest politidistrikt. Hun opplyser at man kan pålegge personer slike oppholdsforbud for å verne en eller flere personer i et avgrenset område.

Christine Kleppe

Politiadvokat Christine Kleppa i Sør-Vest politidistrikt sier at politiet har brukt uforholdsmessig mye tid på kvinnens ordensforstyrrelser i sentrum.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Kvinnen er registrert med 20 uoppgjorte straffesaker. 19 av sakene dreier seg om vold og ordensforstyrrelser i sentrum i beruset tilstand.

Vil beskytte folk ute på byen

Hensikten med besøksforbudet er å beskytte folk som er ute på byen, dørvakter og andre som deltar i utelivet på kveldstid. Dersom kvinnen påtreffes i sentrum i tidsrommet 21-06, skal hun pågripes og settes i arrest.

Les også: – Problematisk metode av politiet

Les også: Flere hundre vist bort fra sentrum

Politiadvokaten sier at slike oppholdsforbud har vært prøvd ut i Oslo, men det er første gang det skjer i Stavanger.

– Ordensforstyrrelser, og ikke minst voldshandlinger, knyttet til utelivet i Stavanger sentrum, er en stor utfordring som krever store ressurser av politiet og utelivsbransjen. Vi er derfor tilfreds med at tingretten har gitt oss medhold i denne saken, sier politiadvokaten.

Signal til andre

Kleppa sier at politiet kommer til å benytte seg av fremgangsmåten i andre saker i fremtiden.

Les også: – For mange droppar å melde vald

– Vi håper jo at det kan ha en preventiv effekt og. Det er et signal om at det ikke er greit å drikke seg overstadig beruset og gjentatte ganger forstyrre ro og orden både for politiet, ansatte i utelivet og andre gjester i Stavanger sentrum, sier Kleppa.