Hopp til innhold

– Problematisk metode av politiet

Politiet i Stavanger bruker nå bortvisning som sitt viktigste virkemiddel mot sentrumsvold. Det er problematisk at politiet i så stor grad begrenser folk sin rett til å bevege seg fritt, mener advokat Christian Faye Ree.

Bråk i sentrum

ØNSKER Å REDUSERE SENTRUMSVOLD: Flere hundre personer er bortvist fra Stavanger sentrum det siste halve året.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Vi ser at det virker. Derfor bruker vi det innenfor det lovverket som vi har, sier Jane Bakken, som er ordenssjef i politiet i Stavanger.

For halvannet år siden foretok politiet i byen knapt en eneste bortvisning fra sentrum i helgene. Det siste halve året har antallet skutt i været.

Bare siste helg ble 20 personer bortvist fordi politiet fryktet bråk og voldsepisoder.

– Sparer på å bortvise folk

– Det som er viktig for oss er å være synlige og tilstedeværende. Dersom vi ikke kunne brukt muligheten til å bortvise folk, kunne det ført til at vi måtte ta ut en patrulje fra sentrum, sier Bakken.

Bortvisning er blitt Stavanger-politiets viktigste virkemiddel i kampen mot sentrumsbråk og vold.

Bare det siste halve året er det registrert 240 bortvisningssaker. I mange tilfeller er flere bortvist samtidig slik at antall personer er langt over 300.

Så sent som i september i fjor var antall saker 17. I løpet av fire helger i mars var tallet over tre ganger så høyt.

– Folk som blir bortviste etterkommer som regel dette. Det gjør at vi slipper å kjøre personene inn til arresten og opprette saker, sier Bakken.

– Begrenser retten til å bevege seg fritt

Men det høye bortvisningstallet er ikke uproblematisk, mener advokat Christian Faye Ree.

– Politiet har politiloven å forholde seg etter, og den setter ganske klare regler for hva politiet kan foreta seg og hva de ikke kan foreta seg, sier han til NRK.no.

Han mener at bortvisning er en svært alvorlig.

– Det er en sterk begrensning i bevegelsesfriheten, som alle norske borgere har. Derfor er det strenge vilkår som skal være oppfylt., sier Ree.

– Folk føler seg trygge

Ordenssjef Jane Bakken forstår spørsmålet om at det er en balanse mellom folks trygghetsfølelse og frihetsberøvelse, når man ferdes i et offentlig rom der det både er lov å drikke alkohol og være høyrøstet.

– Men tilbakemeldingene vi får i dag er at de føler en stor trygghet når de ser vi er til stede, og kan gripe inn dersom det skjer noe.

Det er politiloven som gir politiet adgang til å bortvise personer fra sentrum.

Politiet kan gripe inn når man frykter ordensforstyrrelser, ivareta andres sikkerhet og avverge lovbrudd. Det gjør politiet i Stavanger i stadig sterkere grad.

– Vi har ikke nulltoleranse, men vi har lav toleranse. Politiet vurderer selv når de vil gripe inn, avslutter Bakken.