Normal

- AF Decom tar valsler om oljesøl på alvor

Fiskere i Vatsfjorden melder om nok et oljesøl, men AF Decom avviser at de står bak.

Vatsfjorden

Fiskere mener oljefilmen i Vatsfjorden kommer fra AF Decoms opphuggingsaktiviteter like ved. Til høyre i bildet ser man lastebøyen fra Statfjord C.

Foto: Sigbjørn Langhelle

– AF Decom har satt ut oljelenser. Dessverre var oljen gått inn til stranden her hos oss på Raunes Fiskefarm, det skriver Sigbjørn Langhelle i en e-post til NRK.

Bare kort tid etter at fiskere meldte om oljefilm av en betydelig størrelse i fjorden på fredag melder og fiskefarmen om det har nådd inn til land. Men hvor oljen kommer fra blir aktørene i fjorden ikke enige om.

AF Decom tar varslene om oljesøl i Vatsfjorden på alvor, og vil undersøke dette nærmere.

Det seier Evy Lærdal i AF Decom til NRK.

Raunes Fiskefarm har tatt bilde og video av oljeutslepp i helga, og hevdar dette kjem frå anlegget til AF Decom, som høgg opp gamle oljeinstallasjonar.

Prøvar tatt i går kjem til å bli overlevert politiet.

Les mer om oljeflaket: Fiskere melder om olje i Vatsfjorden

Hugger opp lastebøye i fjorden

Opphuggingsbedriften AF Decom holder for tiden på med å hugge opp lastebøyen til Statfjord C i fjorden, og fiskerne går langt i å antyde at det er denne aktiviteten som er skyld i forurensingen.

– Så langt har vi ikke funnet noen samanheng mellom oljeflaket og våre operasjoner i fjorden. Vi hadde som sagt lenser i sjøen i hele går for oppsamling av eventuelle oljerester, sier Evy Lærdal i AF Decom til NRK.

Lærdal opplyser videre at lastebøyen nå er tatt inn mot AF Decoms anlegg som planlagt, og at ingen av de som hadde ansvaret for lensene hadde observert noe som kunne tilsi at det var olje fra opphuggingen som hadde lekket ut.

Lastebøyen har ligget i fjorden siden i sommer da den ble tauet inn fra Nordsjøen.
Les også: - Nå skal AF Decom avsløres

Les også: Økt kvikksølvutslipp ved AF Decom

Les også: Nytt styre kan stanse opphogging

Det er en pågående strid mellom Raunes fiskefarm og AF Decom, og flere naboer og andre som er tilknyttet fiskefarmen har ytret sterk skepsis til AF Decoms aktivitet i Vatsfjorden.