NRK Meny
Normal

Nytt styre kan stanse opphogging

Det nye politiske flertallet i Vindafjord vil ikke tillate at opphoggingsbedriften AF Decom får lov til å hogge gamle oljeinstallasjoner ute i Vatsfjorden.

AF Decom hogger opp gamle oljeinstallasjoner ved anlegget i Vats.

AF Decom hogger opp gamle oljeinstallasjoner ved anlegget i Vats.

Foto: Miljøvernforbundet

Kommunestyret I Vindafjord som nå går av, var positive til at AF Decom skulle få dele opp plattformene i sjøen, men i forhandlinger i går fikk SV tilslutning fra Senterpartiet, KrF og Bygdelista til en kursendring.

Nå hogges det opp utrangerte plattformer på land på anlegget til AF Decom i Vatsfjorden. AF Decom har nå søkt om også å få bruke fjorden som opphoggingsplass, men nå sier det nye politiske flertallet i Vindafjord kommune stopp.

Ønsker fjorden fri for industri

– Denne fjorden er så viktig for fiskerne. AF Decom må tenke nytt og annerledes, at fjorden ikke skal være et industriområde, sier Svein Terje Vestbø, leder i Vindafjord SV.

Sosialistisk Venstreparti var nøkkelpartiet som på et forhandlingsmøte i går kveld fikk gjennomslag for kravet om å stanse planene om opphogging ute på fjorden. Denne politiske kursendringen kan også stansa den bitre bygdestriden omkring AF Decom.

– Nå skal vi legge striden bak oss. Nå skal vatsbuen stå samlet. Vi gir anerkjennelse til miljøgruppa der ute som har påpekt at vi må kjempe for å ta vare på fjorden for fremtidige generasjoner, sier Vestbø.

Frykter statlig innblanding

Miljøvokterne i Vatsfjorden har på ingen måte tenkt å gi opp kampen. For selv om lokale myndigheter nå står på deres side, frykter de at staten kan overstyre lokaldemokratiet.

– Dette er ingen plass å gjøre dette på. I et så sårbart område, innerst i en Ryfylkefjord med så mye fisk, og så mye produksjon av mat, sier Ståle Jøtne, nabo og miljøvokter.

Hva hvis myndighetene likevel mener dette må gjøres i Vats?

– Da er det et meget negativt signal, og det viser at vi må stå på enda mer for å få øyene opp hos disse folkene, sier Jøtne.

Ledelsen i AF Decom kunne ikke i dag kommentere de nye politiske signalene fra Vindafjord kommune.