Hopp til innhold

Økt kvikksølvutslipp ved AF Decom

Nye målinger viser at utslippet av kvikksølv øker ved anlegget i Vats.

AF Decom hogger opp gamle oljeinstallasjoner ved anlegget i Vats.

Anlegget i Vats hogger opp gamle oljeplattformer.

Foto: Miljøvernforbundet

Forekomstene av kvikksølv i Vats er inntil 20 ganger høyere enn for et år siden. I følge Norsk institutt for vannforskning, NIVA, er det funnet kvikksølv 1500 meter fra bedriften som hogger opp gamle oljeplattformer.

– Konsentrasjonene av kvikksølv i mose er høyere i nærområdet rundt anlegget nå enn det var for et år siden, sier prosjektleder i NIVA, Torgeir Bakke.

Les også: AF Decom må vente på utredning

Les også: – Hele fjorden er rustrød

Det tvinger AF Decom til å ta miljøgrep.

– Det viktigste tiltaket er nok intensivert renhold av arbeidsområdet med feie- og spylebil, sier informasjonsansvarlig Evy Lærdal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utslipp AF Decom

Tidligere utslipp ved AF Decom.

Foto: privat

Flyttes til Randaberg

En del av opphoggingen er flyttet til Norsk metallretur Stavanger AS i Randaberg. Det betyr at deler av arbeidet som har ført til utslipp av kvikksølv og andre tungmetaller til luft og vann, skal gjøres i Randaberg.

Lærdal avviser at de flytter problemet, men innrømmer at resultatet kan bli mindre utslipp og bedre miljø i Vatsfjorden.

Les også: AF Decom frikjent som miljøsynder

Les også: Nei til AF Decom

– Vi eksporterer ikke et miljøproblem. Det vil bli behandlet i ei stor stasjonær saks slik at en ikke får noe særlig skjærebrenning i Randaberg, sier Lærdal.

Økonomi er hovedårsaken til avtalen om opphogging i Randaberg, men det vil forhåpentligvis også gi en samlet miljøgevinst.

- Vi tror at det vil gi en miljøgevinst, og det vil i såfall være en hyggelig bivirkning, sier Lærdal.