Turistforeningen: – Lov å trosse værvarselet

Været har gjort at turister har blitt fraråda å gå i fjellet de siste dagene. Men med godt utstyr KAN du kan trosse værvarselet, minner Turistforeningen om.

Turistforeningen

Stavanger Turistforening (STF) har sjøl tatt bildet av de to som nyter nistepakka i vanntett turutstyr. Dersom du har godt utstyr og er vant til å være ute, er det bare å gå, sier Preben Falck i STF.

Foto: Odd Inge Worsøe / Stavanger Turistforening

– Den som sa at det «ikke finnes dårlige vær, bare dårlige klær» har ikke vært på tur på Vestlandet!

Det skriver Turistforeningen i kjølvannet av at Preikestolen og Kjerag ble «stengt» på torsdag. Også i helgen er det meldt store mengder nedbør.

Stavanger Turistforening minner om at oppfordringene om varsomhet er spesielt retta mot turister som har liten erfaring med norsk natur.

– Regnponcho og dårlige sko

Preben Falck

Preben Falck.

Foto: Erik Waage / NRK

– Advarslene er retta mot et internasjonalt publikum med regnponcho og dårlige sko, sier Preben Falck, daglig leder i Stavanger Turistforening.

Han vil ikke være med på at advarslene har vært for strenge, men vil samtidig trekke fram at det ikke er noen grunn til å sitte inne hvis en virkelig vil – og kan – ut.

– Turistnæringa har gjort det helt rett, og advarslene når fram. Så vidt jeg veit, var det ingen som gikk til Kjerag i går (torsdag). Vår informasjon er derimot beregna på medlemmer og andre friluftsfolk, sier han.

Været har vært, og kommer til å bli, ille i på Vestlandet. Men dersom du har godt utstyr og er vant til å være ute, er ikke dette «verre enn en vanlig vestlandssommer», ifølge Falck.

Verre vær høyere over havet

Han veit at mange sitter inne og avventer været, men mener det er mulig å få en fin tur hvis en unngår de høyestliggende rutene.

– Værforholdene avhenger av høyden over havet. Rutene vi anbefaler nå, går til hytter nær bilvei, og på stier som ikke er så høyt over havet, sier han, og legger til sin personlige favoritt (for øvrig litt høyere enn de andre rutene STF anbefaler).

– Hytta i Stranddalen. Der har vi det beste tørkerommet i Ryfylkeheiene.

Turistforeningen har følgende tips for alle som føler seg rusta til å trosse meteorologenes advarsler:

  • Velg tur etter forholdene. Det er mye kaldere når du kommer høyt til fjells, i dårlig vær kan turer litt lavere i terrenget være greiere enn de over 1000 moh. Velg også kortere etapper. Støle, Viglesdalen, Taumevatn, Kvitlen og Jonstølen er eksempler på hytter som ikke er så eksponert for været.
  • Elver og bekker kan gå mye opp, vær forberedt på at enkelte bekkekryssinger blir mer krevende. Et tau i sekken kan være godt å ha, eventuelt crocs, sandaler eller andre lette sko som du kan bruke om du må vade.
  • Gamasjer holder deg tørrere på beina, også ved en rask bekkekryssing.
  • Pakk alt i vanntette poser i sekken, og bruk regntrekk i tillegg.
  • Ull innerst på kroppen holder deg varm lengre, bruk gjerne ullstillongs under en skallbukse. Votter og lue er selvsagt på tur i fjellet hele året.
  • En vanntett pose med tørre ullklær høyt i sekken kan være god å ha, slik at du kan skifte til tørt midtveis på turen, det gir et par timers opptur!