Hopp til innhold

Nevner oljepris på ned mot 30 dollar

Mindre aktiviteten og svingende oljepris ned mot 30–40 dollar, kan bety at gunstige skiftordninger med fire uker fri for oljearbeidere kan forsvinne, tror aksjestrateg.

Oljeplattform

Det er dyrt å hente opp olje i Norge, og lønnsnivået får mye av skylden. Når oljeprisen også er lav kan kombinasjonen få konsekvenser for dem som jobber i oljeindustrien.

Foto: Reuters

Peter Hermanrud, sjefstrateg i Swedbank First Securities

Peter Hermanrud, sjefstrateg i Swedbank.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

– Det kan bli 30 dollar for alt jeg vet, men det er kanskje mer realistisk med en pris på 40 – 50 dollar, sier aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank.

For selv om oljeprisen nå er på sitt laveste på over fem år, så kan den komme til å falle enda mer, tror han. Tirsdag ettermiddag er prisen på nordsjøolje nede i under 52 kroner. Selv om Hermanrud tror på bedre tider til høsten, så tror han regionene i Norge som er avhengig av oljevirksomheten har tøffe tider foran seg.

Tror fire ukers-fri forsvinner

– Dessverre blir det ikke så mye positivt å si de neste årene, både økende arbeidsledighet og fallende boligpriser.

Han tror nøkkelen blir at de som jobber i oljeindustrien ikke bare må tjene mindre, de må og jobbe mer. Derfor spår han at skiftordningen med 2 uker på jobb, og fire uker fri forsvinner.

– Jeg har trodd lenge at den ordningen ikke kommer til å vare, nå begynner det å bli såpass konsensus at jeg kan si det høyt. Folk jobber lite og tjener mye, derfor er det dyrt.

Vi følger oljeprisen:

7.000 jobber borte

Ved utgangen av november 2014 viste en rapport fra DNB Markets at rundt 7.000 jobber knyttet til oljebransjen er blitt borte i løpet av de siste to årene.

Flere anslag viser nå at det kan bli et betydelig fall i oljeinvesteringene i år, men anslagene fra de ulike bankene spriker veldig.

Nordea melder om fall i investeringer på 15 prosent ned i år og 5 prosent neste år. DnB melder om 15 prosent mindre i år, 10 prosent neste år, og ytterligere 5 prosent ned i 2017, sier DNB. Utbyggingen av Johan Sverdrup forventes å dempe fallet en god del fra 2016.

Men selv om oljeutsiktene er mørkere enn på en god stund, så tror Hermanrud at oljeprisen komme til å ta seg opp igjen til høsten. Men det er prisgitt Opec-landene.

– I andre halvår tror jeg Opec-landene blir enige om å kutte oljeproduksjonen, og da får vi nok en vesentlig høyere oljepris enn det vi ser nå, kanskje opp mot 90 dollar.

(NRK/NTB)