Hopp til innhold

Tror ikke på nye Kielland-svar

– Jeg kan ikke se at det finnes en annen årsak til ulykken enn den vi fant, sier medlem av den norske granskingskommisjonen etter Kielland-ulykken, Torgeir Moan.

Kielland-ulykken

Fra snuingen av Kielland-plattformen i 1983.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Han vil ikke ha ny gransking av ulykken som kostet 123 mennesker livet for 36 år siden.

– Kommisjonen fattet sin innstilling enstemmig den gangen i 1981. Jeg kan ikke se at det har kommet nye ting som endrer på de konklusjonene, sier professoren.

Torgeir Moan var samlet sammen med over 100 overlevende, pårørende, redningsmannskap og tidligere myndighetsrepresentanter på Sola Strand Hotel i dag i et arrangement om Kielland-ulykken.

Det var et lukket møte der partene fikk møte hverandre og snakke om ulykken. Sang og personlige fortellinger om ulykken og det som skjedde etterpå. I tillegg ble en fotoutstilling fra Tord S. Paulsen og boka Råolje lansert.

Kielland-utstilling

Det var mange som møtte opp på den nye Kielland-utstillingen i dag.

Foto: Rebecca Bjerga

– Det var et sterkt møte. Jeg opplevde ulykken som en veldig sterk sak i 1980 da vi intervjuet overlevende etter ulykken. Det å se dem nå og ikke minst de kunstneriske innslagene som var relatert til ulykken var en sterk opplevelse, sier Moan.

Kommisjonen kom frem til at det var brudd i et plattformbein som var årsak til ulykken.

LES OGSÅ:

Reme støtter kravet om ny Kielland-gransking

– Kielland-plattformen ble brukt feil

Tør å fortelle nå

Mens Moan ikke tror på nye svar, er det flere som møttes på Sola som gjør det.

I en større artikkelserie har Stavanger Aftenblad fått frem lite kjente historier og opplysninger om ulykken. Blant annet at plattformen ikke ble brukt riktig, og at den franske granskingskommisjonen kom frem til en annen konklusjon enn den norske.

Leder i fagforeningen SAFE, Hilde-Marit Rysst, mener ulykken må granskes på nytt.

– Jeg håper virkelig at man innser at det trengs en ny gransking. Det er mange fagfolk som ikke er blitt spurt. Vi må få alt fram og bruke det på best mulig måte overfor bransjen i da, sier hun.

Kielland-utstilling

I dag åpnet en utstilling om Kielland-ulykken.

Foto: Rebecca Bjerga

Også historiker og redaktøren for boka Råolje, Marie Smith-Solbakken, mener det trengs ny gransking. I boka er over 250 personer med tilknytning til ulykka intervjuet. Informasjon som tidligere ikke har vært kjent, kommer frem.

– Alt med Kielland er ikke klart enda. Det er mange fortellinger fra de ansatte ombord som de først nå tør å snakke om, 36 år senere. Nå er de blitt pensjonister og kan snakke om dette. Jeg håper alle stemmer nå kan bli hørt, sier hun.

– Jeg har sett det granskingskommisjonen har gjort, det ligger i Riksarkivet. De har gjort et grundig arbeid. Den franske granskingskommisjonen brukte også dette materialet, men de kom til en annen konklusjon.

Ikke nok materiale igjen

Professor Moan, som ikke tror på nye svar, mener at den norske granskingskommisjonen vurderte de ulike alternativene og tror ikke på en annen årsak.

Metallurg Przemyslaw Teodor Zagierski undersøkte deler av plattformen for Kielland-fondet etter ulykken. Han tror heller ikke på nye svar, men av andre årsaker.

– Jeg undersøkte materiale den gangen og skrev rapport den gangen. Da skulle jeg undersøke teorien om eksplosjon, sier han. Det kunne han imidlertid ikke bekrefte. Nå tror han det er for sent for nye svar.

– Det er for lite materiale igjen til å finne ut hva som skjedde med Alexander Kielland. Mange vil ha ny gransking, men vi har ikke materiale. Det er på bunnen av havet.

Flere nyheter fra Rogaland