Hopp til innhold

Organiserer nominasjonslista etter alder

Senterpartiet i Klepp vil ha flere unge politikere inn i kommunestyret. Derfor er det alderen som avgjør hvor høyt oppe representantene står på partiets nominasjonsliste ved årets valg.

 Arild Børge Skjæveland

Arild Børge Skjæveland vil ha de unge i senterpartiet opp og frem.

Foto: Pia Hetland / NRK

Valglogo

– De er på Instagram. Det er ikke jeg, sier Arild Børge Skjæveland, som er lokalpolitiker og representant for Senterpartiet Klepp.

Han mener det trengs flere unge politikere i kommunestyret i Klepp. Ved å føre opp partiets kandidater etter alder i stedet for en nummerert eller alfabetisk nominasjonsliste skal partiets yngste medlemmer opp og frem ved årets valg.

– I kommunepolitikken er det lett å velge de eldste, som er best kjent, men ved å få de yngste øverst har vi sjans til å komme inn med en yngre gruppe, sier han.

Trenger variasjon

44 år skiller Skjæveland og partiets yngste kandidat på listen. Han står med andre ord langt nede på partiets nominasjonsliste før kommunevalget. Men etter flere tiår som lokalpolitiker tror han på friske hoder fra den yngre generasjonen.

– Hver tidsalder har sine utfordringer, vi har også pensjonister på vår liste, og de har ikke den samme erfaringen som ungdommen har. Å få den blandingen i kommunestyret tror jeg er viktig for å se helheten, sier han.

Skjæveland som foreslo den nye vrien på nominasjonslista får støtte av partikollega og Senterpartiets ordførerkandidat Roar Lima Grødeland.

– Lokaldemokrati skal gjenspeile samfunnet generelt. Derfor må vi ha hele samfunnet representert, sier ordførerkandidaten.

Skeptisk

Svein Tuastad

Svein Tuastad er skeptisk til denne fremgangsmåten.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Valgforsker Svein Tuastad er skeptisk til denne måten å organisere nominasjonslisten på.

– Vanligvis legges listene frem slik at de kandidatene som partiet mener er aller flinkest ligger øverst. At alder skal være viktigere enn det å være flink synes jeg er litt rart å gjøre, sier Tuastad.

Selv om Tuastad ser behovet for flere unge lokalpolitikere frykter han at den politiske kvaliteten kan svekkes dersom alder skal avgjøre.

– Det er bra at partiene er opptatt av å løfte frem de unge, men stort sett må det være slik at politisk kompetanse er det viktigste for å komme inn i kommunestyret, sier valgforskeren.