NRK Meny
Normal

Det tar dobbelt så lang tid å selge en bolig i Stavanger som i Bergen

Etter mange år med kraftig prisvekst i Rogaland, har markedet blitt langt tregere denne høsten. Nedgangen er betydelig brattere enn i nabofylket Hordaland.

Ledig leilighet

Etter mange år med kraftig prisvekst i Rogaland, har markedet blitt langt tregere denne høsten

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

– Stavanger og Sandnes har vært de to stedene i landet der prisene har steget mest. Det er også der det har gått kjappest å selge over lang tid, mens Hordaland ser ut til å oppleve litt av det motsatte.

Det sier Rune Bertelsen, leder i Rogaland Eiendomsmeglerforbund. I årevis har han snakket om en prisstigning uten like i Rogaland. Nå er tonen en helt annen, for siden sommeren har markedet snudd.

Les også: Boligprisene fortsetter å synke

Les også: – Vi må tilbake til finanskrisen for å finne lignende tall

Nå er rundt 2200 boliger til salgs i Rogaland, mens tallet er 1200 i Hordaland. I Bergen tar det i snitt 16 dager å selge en bolig i dag, mens det tar 34 dager i Stavanger.

For ett år siden var omsetningstiden på boliger den samme i de to Vestlandsbyene. Mens tempoet i Bergen fortsatt er like høyt, er omsetningstiden altså doblet i Stavanger.

Rune Bertelsen

Rune Bertelsen, leder i Rogaland Eiendomsmeglerforbund, tror forskjellen i boligmarkedet mellom Bergen og Stavanger vil jevne seg ut.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi er mindre følsomme for usikkerhet i markedet

– Det har alltid gått fort å selge bolig i Bergen.

Det sier Kurt Fridtjof Buck som er leder Hordaland Eiendomsmeglerforbund. For mens resten av landet, ikke minst Rogaland, har opplevd en usikkerhet i boligmarkedet, har salget godt som normalt i Hordaland.

Les også: Boligmarkedet har ikke vært så tregt siden finanskrisen

Les også: – Vi har ikke det samme presset på boligmarkedet

– I Bergen har man over mange år ikke klart å bygge nok boliger i forhold til den befolkningsveksten som vi har hatt. Samtidig har prisveksten i Bergen vært en god del lavere enn i Stavanger. Derfor er vi nok litt mindre følsomme for usikkerhet i markedet enn det Stavanger er, sier Buck.

Salget av nye boliger går tregt

Lederen for Rogaland Eiendomsmeglerforbund sier at det spesielt er nye boliger som det er vanskelig å selge denne høsten.

– Prisene på nye boliger er noe høyere enn på brukte boliger. Det skyldes høyere standard, mer krav rundt energivennlighet og dette som heter universell utforming, som har vært med å dra prisene opp, sier Bertelsen.

Usikkerheten rundt utviklingen i markedet fører og til at salget av nye boliger går tregt.

Ternen borettslag i Damsgård

I Bergen tar det i snitt 16 dager å selge en bolig. Det er den samme omsetningstiden som byen hadde for et år siden. Bildet viser leiligheter i Ternen borettslag i bydelen Damsgård.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Du kjøper for en pris i dag. Så skal du overta om to år. Da er du litt usikker på hvilken vei markedet har gått. Dermed skapes det mer usikkerhet i det markedet enn i bruktmarkedet, sier Bertelsen.

Tror forskjellene blir mindre

Han tror at forskjellene i boligmarkedet mellom de to vestlandsfylkene vil bli mindre i tiden fremover.

– Jeg tror nok at Hordaland etter hvert vil oppleve at det går noe tregere. Det er ingen grunn til å tro at omsetningstiden i Hordaland over tid skal være så mye kjappere enn i Stavanger.