Hopp til innhold

Tina Bru (H) vil ikke fortsette på Stortinget

Høyres 2. nestleder Tina Bru (37) tar ikke gjenvalg til Stortinget, skriver VG. Erna Solberg sier hun har stor forståelse for Brus valg.

Tina Bru gir seg

37 år gamle Tina Bru har allerede en lang og merittert karriere i politikken. Men Bru vil ikke stille til gjenvalg på Stortinget.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Bru er tidligere olje- og energiminister i Erna Solbergs regjering. Hun har sittet på Stortinget for Rogaland siden 2013, og i 2020 ble hun valgt til 2. nestleder i Høyre. Hun har også ledet partiets kvinneforum.

Hun har blitt spådd en lysende videre karriere i rikspolitikken, og blant annet blitt kalt Erna Solbergs «stjerneskudd».

Tina Bru

Tina Bru er født i Moss, men har representert Rogaland på Stortinget siden 2013. Hun har mann, barn og bolig i Stavanger.

Foto: William Jobling / NRK

– Mitt valg er tatt etter en haug av grubling, masse tvil og vanskelige prosesser i hodet. Tiden er inne nå for å si farvel til den lange forpliktelsen en periode til på Stortinget er, sier Bru til VG.

Erna Solberg uttaler til NRK at hun forstår veldig godt at det er vanskelig å forplikte seg til fire nye år når Bru har små barn i en helt annen by.

– Men jeg er veldig glad for at dette ikke er et farvel til politikken, og at hun åpner for å bidra i andre roller som ikke låser henne til fire år borte fra familien, skriver hun i en tekstmelding.

– Tina er en viktig politiker for Høyre. Det var hun også før hun kom inn på Stortinget som 27-åring. Hun har markert seg som en tydelig stemme på flere områder og har et blikk på politikken som har stor verdi for oss, fortsetter Solberg.

Tidlegare statsminister Erna Solberg (H) smiler under årsmiddagen til sentralbanksjef Øystein Olsen.

Erna Solberg, tidligere statsminister og Høyre-leder.

Foto: Ronja Elise Bredholt Schrøder / NRK

Savner en normal hverdag med familien

Bru sier til VG at hun aldri har opplevd å ha en vanlig familiehverdag. NRK har vært i kontakt med Bru, men hun har ikke tid til å si noe mer foreløpig.

– Sorry, ikke tid til det midt i morgenkaos hjemme, skriver hun på SMS.

Fredag morgen skriver hun på Facebook at valget hennes om nei til stortingsplass ikke utelukker andre verv i politikken.

– Å være statsråd var et stort privilegium, det var supergøy. Skulle jeg være så heldig å få anledning til det en gang til, så kommer jeg til å vurdere det på det tidspunktet, skriver Bru.

– Lukker ikke døra for politikk

Politisk kommentator i NRK, Tone Sofie Aglen, sier Bru nok har vært en favoritt hos mange til å ta over etter Erna Solberg når hun en gang gir seg.

– Men hun lukker ikke døra for politikken, påpeker hun.

Tone Sofie Aglen

Politisk kommentator i NRK, Tone Sofie Aglen.

Foto: Ole Kaland / NRK

Aglen tror politikken i dag er slik at en kan ta en pause for så å komme tilbake på et senere tidspunkt.

Etter at Bent Høie forlot politikken har Tina Bru vært en selvskreven listetopp hos Høyre i Rogaland, mener hun.

– Bru har vært en viktig profil for Høyre, så hun er ikke noen enkel toppkandidat for partiet å erstatte i Rogaland, sier hun.

Flere gir seg

Leder i Rogaland Høyre, Harald Lønning, skriver i en SMS til NRK at det er trist at Bru gir seg på Stortinget.

– Tina er et stort politisk talent, så det er nok ikke det siste vi ser av henne i Høyre-sammenheng.

Harald Larssen Lønning

Leder i Rogaland Høyre, Harald Larssen Lønning.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Det er flere stortingspolitikere fra Rogaland som gir seg.

I forrige uke meldte Torstein Tvedt Solberg (Ap) at han ikke tar gjenvalg til Stortinget. Fra før var det kjent at heller ikke Hadia Tajik (Ap) ønsker å stille til gjenvalg.

– Det er rett og slett krevende for mennesker i etableringsfasen med små barn å kombinere jobb og politikk, og det er et lite tankekors, sier NRKs Aglen.

Også Frp-politikerne Roy Steffensen og Terje Halleland har sagt at de gir seg på Stortinget for Rogaland i 2025. I tillegg vurderer også Ingrid Fiskaa (SV) å gi seg.