– Det er nok jærbuenes nøkternhet som gir den gode økonomien

Mens andre kommuner sliter med økonomien, går det så det suser i Time. Ordføreren tror det skyldes «den jærske ånden».

Forum Jæren, Bryne

Det bygges og skal bygges for mangfoldige millioner i Time kommune. Her fra byens landemerke, Forum Jæren.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Reinert Kverneland

Time-ordfører Reinert Kverneland er fornøyd med budsjettforslaget og mener jærbuenes holdning skal ha deler av æren for den gode økonomien.

– God økonomistyring er noe av det viktigste vi driver på med. Vi er jærbuer og nøkterne i det vi holder på med, og i lengden slår det godt til.

Det sier ordfører Reinert Kverneland om budsjettet som rådmannen i Time kommune har lagt opp til.

Han er ordfører i en kommune som går mot strømmen. For mens andre kommuner sliter med sin økonomi og må kutte i driftskostnadene, skal Time investere i flere store prosjekter.

Med høy tilflyttingsvekst legger rådmannen opp til investeringer på over 700 millioner i nye barnehager, omsorgssenter og ungdoms- og kultursenter i Bryne sentrum.

– Vi har god økonomistyring

I 2013 vil kommunen nå en milepæl når Time passerer milliarden i inntekten, mer presist 1,04 milliarder kroner. Det er opp fra 940 millioner kroner i 2012. Først i 2014 vil kommunen nå milliarden på utgiftssiden.

Mye av inntektsveksten skyldes økte skatteinntekter og tilskudd fra staten.

– Jeg synes budsjettforslaget er veldig bra. Det viser at rådmannen har tatt signalene fra polikterne veldig godt og det viser at vi har god økonomistyring i Time, sier Kverneland til NRK.no.

– Jeg kan skryte av at Time har full barnehagedekning, vi har gode og rehabiliterte skoler og vi har full dekning i eldreomsorgen.

Ordføreren mener at kommunen har hatt fokus på å ikke bruke mer enn det de har råd til.

– Her har vi også et veldig godt samarbeid mellom politikerne og administrasjonen, understreker han.

Ville hatt mindre lånegjeld

I vekstkommunen Sandnes var skolen den store taperen da rådmannen la frem budsjettforslaget der .

Time-ordføreren er spent på om hans voksende jærkommune klarer å levere like gode tall når antallet innbyggere stadig øker og utgiftene blir større for å kunne klare å tilpasse seg til økningen.

– Vi har klart det i år selv om vi har opplevd den største veksten. Blant annet har vi klart å oppfyllet ønsket om full barnehagedekning.

– Men vi vil få en utfordring med skoler og det er ganske mye investeringer som må gjøres. Vi har også en høyere lånegjeld enn hva jeg skulle ha ønsket. Det gjenspeiler seg likevel i at vi har gode anlegg for bukrerne våre, avslutter han.