Hopp til innhold

Til Polen for å bli vaksinert mot nazisme

De vet de kommer til å se mange fæle ting. Men de mener det er viktig. Peter, Martine og skolekameratene bruker høstferien til å besøke konsentrasjonsleiren Auschwitz.

Klepp-elever på veg til Auschwitz

Peter Tveita og Martine Høiland er to av over 200 elever og foreldre fra Klepp som bruker høstferien til å lære om redslene under 2. verdenskrig.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Det er viktig å lære hva som har skjedd rundt i verden, for å forstå hvor godt vi har det nå i forhold til hvordan det var før. Det er faktisk ikke så lenge siden heller, sier Martine Høiland.

Sammen med over 200 andre elever og foreldre fra Klepp er tiendeklassingen på veg i buss til Krakow i Polen.

Der skal de blant annet besøke konsentrasjonsleiren Auschwitz/Birkenau der forskere anslår at minst en million mennesker ble drept av nazistene under 2. verdenskrig – de fleste jøder, men også sigøynere, sovjetiske krigsfanger og polakker.

– Får se fæle ting

Elevene vet at det kan bli tøft.

– Vi venter å få se mange fæle ting, sier Martine

– Det blir nok sterke inntrykk, om ting som skjedde i disse leirene, og hvordan nazismen klarte å gjøre så mye galt, sier klassekamerat Peter Tveita.

Dette bruker de altså høstferien i buss gjennom halve Europa for å oppleve. Og interessen for slikte turer er økende. I fjor reiste rundt 23.000 norske skoleelever med de to største arrangørene, Aktive Fredsreiser og Hvite Busser, til utryddelsesleirene i Polen og Tyskland. Mange tar turen nettopp i høstferien.

Vil vaksinere ungdommene

Klepp-elever på veg til Auschwitz

Tor Dehlie fra Aktive Fredsreiser ønsker å vaksinere ungdommer mot nynazisme.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– En sånn tur fungerer som en vaksine mot nynazisme, sier Tor Dehlie fra Aktive Fredsreiser, som er reiseleder for Klepp-elevene.

På turene lærer ungdommene også om fredsskapende prosesser og menneskerettigheter, forteller han.

– Vi prøver i hvert fall å få dem til å forstå at deres egne ord og handlinger faktisk er avgjørende, sier Dehlie.

Peter Tveita forteller at elevene har forberedt seg på forhånd.

– Vi har lært at nazistene brukte ganske galne metoder, og at det egentlig var et massemord mot spesielt jødene.

Likevel pleier det fysiske møtet med dødsleiren å virke sterkt på de unge, sier Dehlie.

– Det er veldig variabelt fra gruppe til gruppe, men de fleste gruppene får seg et sjokk når de kommer ned. Spesielt når de får se alt håret, veskene og andre gjenstander fra dem som ble drept i Auschwitz.

Klepp-elever på veg til Auschwitz

En del av reisefølget på 200 fra Klepp som i tre busser drar gjennom halve Europa på tur til konsentrasjonsleiren i Polen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK