Hopp til innhold

Må bruke høstferien på skoletur

Høstferien har blitt høysesong for skoleturer til konsentrasjonsleirene i Tyskland og Polen.

DE HVITE BUSSENE

Skolene vil ikke lenger ha noe med skoleturer å gjøre. Dermed må elever bruke feriene til å reise på tur med Hvite busser.

Foto: Scanpix

Mange skoler vil ikke ha noe med skoleturene å gjøre og overlater til foreldrene å samle inn penger og bestille reisen på egen hånd.

– Det gjør at man må reise i høstferien, det syns vi er synd, sier Inger Martinsen i Hvite Busser i Porsgrunn.

Hun forteller at nesten alle turene deres er lagt til høstferien. I løpet av de tre ukene det er høstferie i Norge skal Hvite Busser sende av gårde 76 busser og fly til de tidligere konsentrasjonsleirene i Tyskland og Polen.

Gratisprinsippet

Ifølge daglig leder i Hvite Busser, Ole Johnny Hansen, er dårlig kommuneøkonomi i kombinasjon med gratisprinsippet årsaken til at mange skoler legger ansvaret for turene over på foreldregruppene.

– Det er veldig trist at skolen ikke blir med på dette. Hvite Busser er en ideell organisasjon, og formålet er at eleven skal få en større forståelse av menneskeverd og menneskerettigheter, sier Hansen.

Han mener kommunen og fylkesmannen må fortolke og utvide gratisprinsippet og ikke innskrenke det.

Flott oppdragelse for barna

Gimsøy skole i Skien er ifølge rektor Ole Geir Hoppestad denne eneste skolen i Skien som reiser på tur i skoletida med Hvite Busser.

Ole Geir Hoppestad

Ole Geir Hoppestad vil ikke stoppe de årlige turene med de Hvite Bussene. Men pengene må komme inn på dugnad.

Foto: Lorentz Berg

– For det første er det en god opplevelse og oppdragelse for elevene. Også har vi en lang tradisjon med å reise på disse turene.

For at elevene på Gimsøy skal få reise på turen er de helt avhengig av å samle inn pengene på dugnad.

– Det er en gråsone som ikke er helt bra, men alle er så fornøyd med hvordan vi har gjort dette før så jeg har ikke hatt lyst til å bryte opp det.

Like muligheter uavhengig av lommebok

Leder for hovedutvalg for oppvekst i Skien, Siv Dalen, er tydelig på at skolene ikke kan kreve at elever eller foreldre må betale for turer i skolens regi.

– Alle skal ha muligheten til å oppleve det samme i fellesskolen vår. Vi ønsker ikke at folk skal ha ulike muligheter ut ifra ulike lommebøker.

Dalen sier at kommunen er for skoleturer, men da må de finansieres gjennom dugnad.

– Skolen kan ikke kreve penger på grunn av gratisprinsippet i opplæringsloven, sier Dalen.