NRK Meny
Normal

Taper anbud på å betale tarifflønn

Firmaer på Haugalandet taper anbud fordi enkelte selskaper lønner utenlandske arbeidere under tariff. Både fagforeningen og næringslivet reagerer på NST-gruppens forskjellsbehandling av ansatte.

Utenlandske arbeidere

Mange firmaer på Haugalandet taper anbud fordi enkelte firmaer lønner utenlandske arbeidere under tariff.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Vi lønner våre utenlandske arbeidere over tarifflønn, og på lik linje med nordmenn med samme erfaring. Det er ikke kjekt å drive når det skal være på denne måten, sier Rune Kjelsnes, styreleder i malermesterfirmaet Emberland AS.

Rune Kjelsnes

Rune Kjelsnes frykter nedbemanning.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Emberland er ett av flere selskaper på Haugalandet som taper anbud fordi enkelte firmaer ikke betaler tarifflønn til utenlandske arbeidere.

NRK fortalte forrige uke om litauiske arbeidere på Bokn, som kun får 36 kroner i timen av personell-byrået NST-gruppen.

– Vi ser at vi må gjøre andre ting fremover, som å nedbemanne eller konsentrere oss om privatmarkedet. Men du har ikke lyst til å si opp ansatte, sier Kjelsnes.

Forskjellsbehandler arbeidere

NST-gruppen ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK, men skriver på sine hjemmesider at en må skille mellom de som bor og jobber her i landet, og de som bare jobber her.

Slik som enkelte hevder ved at de retter betydningen av sosial dumping kun mot lønnsnivå, så blir dette helt feil, og man må stille spørsmålet om hvem som «dumpes sosialt» ved at nordmenn tross alt skal dekke 5–10 ganger så store utgifter av den samme lønn, og de bor her fast.

Fra NST-gruppens hjemmeside

Både Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Landsorganisasjonen i Norge (LO) tar avstand fra slike holdninger.

NST-gruppen

NST-gruppen ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– De kan mene hva de vil, men må forholde seg til lover og regler uansett, sier Geir Allan Stava, LO-leder i Haugesund.

Hallvard Ween, regiondirektør i NHO Rogaland, kan ikke kommentere enkeltsaker, men aksepterer ikke at selskaper tar snarveier for å vinne anbudsrunder.

– Arbeider du i Norge, og tilbyr tjenester og produkter i Norge, skal du etterleve de lover og regler som gjelder. Vi vil ikke godta at bedrifter kutter hjørner og på den måten oppnår konkurransekraft, sier Ween.

Fellesforbundet vil nå iverksette tiltak mot NST-gruppen, og vil være spesielt oppmerksomme på selskapets ansatte. Arbeidstilsynets rapport fra aksjonen torsdag, foreligger trolig senere denne uken.