Hopp til innhold

Arbeidstilsynet stengte tre byggeplasser umiddelbart

Tre byggeplasser i Trysil ble torsdag stengt under en kontroll av Arbeidstilsynet. Årsaken var usikret arbeid i en høyde på fem meter over bakken.

Byggeplass i Trysil

STENGT: Dette var en av tre byggeplasser i Trysil som ble stengt på grunn av manglende stillas/rekkverk på gavlveggen som er cirka fem meter høy. Det var i tillegg flere mangler ved stillaset som var oppført rundt bygget, ifølge Arbeidstilsynet.

Foto: Arbeidstilsynet

– De tre byggeplassene ble stengt umiddelbart fordi det var fare for liv og helse. De vil bli åpnet igjen så fort stillasene er i orden, sier tilsynsleder i Arbeidstilsynet Region Øst, Pål Johansen.

I går hadde Arbeidstilsynet og Politiets utlendingsenhet en fellesaksjon der de undersøkte flere bedrifter i Trysil. Ganske fort ble politiet opptatt med fire utenlandske personer som ikke hadde papirene i orden, og dermed ble utvist av Norge.

Manglet do og spisebrakke

Stillas på byggeplass

IKKE REKKVERK: På dette bygget manglet rekkverk på tak og veranda. Avstanden ned til bakken er fem meter.

Foto: Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet fortsatte aksjonen alene ved undersøke sju byggeplasser.

Resultatet ble blant annet:

  • tre stengte byggeplasser på grunn av usikret arbeid i høyden
  • tre tilfeller der det ble stans av bordsager hvor sikkerhetsdeksler og spaltekniv var fjernet
  • to byggeplasser manglet toalett og spisebrakker
  • åtte arbeidere manglet HMS-kort
  • på to byggeplasser var det seks uregistrerte arbeidstakere

– I tillegg var det en del gjengangere som manglende opplæring i bruk av stillas og manglende merking av stillas og informasjonstavler og så videre, sier Johansen.

Vurderer gebyr

De mest alvorlige bruddene var usikret arbeid i høyden. Et sted manglet det rekkverk på en gavlvegg som var fem meter høy.

Det var i tillegg flere mangler ved stillaset oppført rundt bygget. På en annen byggeplass manglet det rekkverk på tak og veranda på flere bygg.

Ifølge Arbeidstilsynet hadde verneombudet på stedet reagert på vernerunder uten at dette hadde blitt fulgt opp av ledelsen.

– Dette er på det jevne. Det er ofte det vi ser når vi er ute på slike plasser. Det er høyden som gjør dette alvorlig. To av tilfellene i går var så alvorlige at der vurderes det å gi overtredelsesgebyr, sier Johansen.

Mange stengt

Arbeidstilsynet besøker ofte arbeidsplasser på jakt etter uregelmessigheter.

I årets to første kvartaler stengte de 106 steder, det er en økning sammenlignet med samme periode i fjor da antallet var 85.

– Vi har inntrykk av at de fleste følger de lover og regler som gjelder, men det er en god del unntak og da er det vititg at vi er til stede ute og får korrigert dette til hensyn av sikkerheten til de ansatte, forteller Pål Johansen.