NRK Meny
Normal

T-forbindelsen svir økonomisk

Den nye veiforbindelsen mellom Karmøy og Tysvær koster karmøybuen dyrt.

Kart T-forbindelsen
Foto: Statens vegvesen

Arbeidet med å bygge T-forbindelsen startet for tre uker siden.

Vegprosjektet som gir ny forbindelse mellom Karmøy og Tysvær koster 1,5 milliarder kroner, og er det største veiprosjektet noen gang nordfylket.

Men Karmøy kommune har forpliktet seg til å betale 150 millioner kroner av regningen. 80 millioner har kommunen kontroll på, men fortsatt mangler det 70 millioner kroner.

Dette vil bety at allerede neste år må Karmøy sette av 20 til 30 millioner kroner til T-forbindelsen.

- Det er klart utgiftene til T-forbindelsen vil merkes. Dette er penger vi ikke kan låne, men må ta av driften. Det betyr at det blir et ekstra stramt budsjett enn det ellers ville blitt, sier rådmann Arnt Mogstad.

Bompenger renner inn

Anleggsarbeidene er nå kommet i gang både på Karmøy og i Tysvær. Og ordfører Kjell Arvid Svendsen (KrF) ser ikke så mørkt på regningen de må betale for T-forbindelsen.

Håpet har vært at bompengene som kreves inn i Boknafjord-sambandet fram til 2012 skal løse en del av dette.

Og hittil ser det svært lovende ut. Alle som reiser med ferjen mellom Arsvågen og Mortavika bidrar nå betydelig, og pengene renner inn i kassen for T-forbindelsen.

- Bompengene som kommer inn i Boknafjordsambandet ligger langt foran det som ligger i prognosene.Nå ser det ut til at vi må låne 100 millioner kroner mindre enn først antatt, sier Svendsen.