NRK Meny
Normal

Sympatistreiker om Fellesforbundet ber om det

Flere forbund sier seg villige til å sympatistreike for de ansatte i hotell- og restaurantbransjen. Torsdag sa Industri Energi og Transportarbeiderforbundet at de er klare og flere står i kø.

Leif Sande

Leif Sande i Industri Energi er klar for å sende sine medlemmer ut i sympatistreik så fort Fellesforbundet ber om det.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Vi er klar for å ta ut medlemmer som jobber på vaskerier, for å stoppe leveransen av rent sengetøy og håndduker til hotellene, sier forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande.

Fredag vedtok forbundsstyret i Industri Energi at de er villig til å stille opp i sympatiaksjoner for å støtte de ansatte på hoteller og restauranter som nå er i streik.

– Når kan deres medlemmer tas ut?

– Nå venter vi på Fellesforbundets strategi. Vi tropper opp om de ber om det, sier Sande til NRK.

– Naturlig å vise sympati

Han viser til at de at ansatte i hotell- og restaurantbransjen kun tjener 77 prosent av det en gjennomsnittlig industriarbeider i Norge gjør.

– Vi har selv medlemmer i lavtlønnede bransjer. For oss er det naturlig å vise solidaritet. Derfor er vi nå klare til å iverksette sympatitiltak når Fellesforbundet ber om det, sier Sande.

Også Transportarbeiderforbundet er klare til kamp. Til Bergensavisen bekrefter forbundsleder Lars M. Johnsen at de er klare til å lamme kjøringen av mat til hotellene som er rammet av streik.

–Dette er en rett vi har i henhold til Hovedavtalen. Dersom Fellesforbundet ønsker sympatistreiker fra oss, er vi positive til det. Men det er Fellesforbundet selv som må be oss om det, sier Johnsen.

Vil stille opp

LO-Aktuelt melder at Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og Arbeidsmandsforbundet har henvendt seg til Fellesforbundet for å tilby sin hjelp for at det skal bli lokal forhandlingsrett i denne bransjen.

Leder i Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen, sier de så langt ikke har behandlet dette i forbundsstyret, men at de vil stille opp dersom de får en forespørsel. Arbeidsmandsforbundet organiserer rengjørerne på en del hoteller.

Heller ikke NNN har gjort noen ordentlig vurdering av dette.

– Også NNN venter på signaler fra Fellesforbundet, sier, leder Jan Egil Pedersen

Fellesforbundet har tatt ut ansatte i hoteller og restauranter i streik for å løfte den lavtlønnede bransjen. I tillegg krever de rett til lokale forhandlinger.

Hotell- og restaurantstreiken har pågått siden 24. april, tre og
en halv uke, uten at partene har kommet nærmere noen løsning.