Ved Fru Haugans Hotel i Vefsn har streiken fått konsekvenser. Spisetilbudet må omstruktureres og ansatte må trolig gå. I tillegg går 1000 liter øl på tank mest sannsynlig rett i vasken på grunn av datostempling, skriver avisa Helgelendingen.
Markedssjef Sverre Løvold Strand forteller til NRK at hotellet har tapt millionbeløp, og at de fremdeles sliter med ettervirkningene.
– Bookingprosenten for mai og juni er lav. Det tror jeg er en direkte konsekvens av at utlendinger og ferierende har vurdert det som usikkert å booke hotell mens streiken har pågått.
Ansatte sies opp
Fru Haugans er ikke alene om å merke de økonomiske følgene av konflikten. Ved Hamarøy Hotell i Nordland frykter man konkurs, og ved Bårdshaug herregård på Orkanger må flere ansatte sies opp.
Strand mener det er dumt at små, familiedrevne hoteller ble tatt ut såpass tidlig i streiken, og peker på at de selv har hatt for vane å dele av overskuddet med de ansatte.
– Vi ble tatt ut fra dag én, noe jeg oppfatter som litt slett arbeid. Her burde Fellesforbundet brukt mer tid på å sette seg inn i de økonomiske forutsetningene som hver enkelt arbeidsgiver har for å møte en streik, sier han til NRK.
Store avbestillinger
– Bransjen trenger en god sommer. For mange er overskuddet fra fjoråret spist opp allerede, sier Merete Habberstad i NHO Reiseliv.
Foto: NHO ReiselivKommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv har ikke full oversikt enda, men sitter likevel med et inntrykk av at de økonomiske følgene er alvorlig for mange.
– For enkelte har streiken ført til store avbestillinger, i en periode med blant annet mange konferanser. Det har ikke bare vært tøft for mindre bedrifter, men også de større. Oslo Plaza har for eksempel tapt halvannen million om dagen, sier hun til NRK.
Flere har uttrykt bekymring over lave bookingstall, spesielt fra utlendingene. Habberstad håper streiken ikke får følger for Norges rykte som reisedestinasjon.
– Burde de mindre hotellene blitt spart i større grad?
– Vi har stusset noe over valg av enkelte hotell. Noen rammes urimelig hardt, og det må Fellesforbundet være klar over.
Vil evaluere
Vidar Grønli i Fellesforbundet sier at de gjør prinsipielle vurderinger før et uttak, for eksempel basert på geografiske områder.
Foto: FellesforbundetInformasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet forteller at de foreløpig ikke har evaluert streiken som sådan, men at spørsmålet rundt uttak er noe de vil diskutere.
– Vårt prinsipielle syn var at vi ønsket at streiken skulle omfatte alle bedrifter som er omfattet av overenskomsten, vi ønsket å behandle alle likt. Så valgte vi å starte streiken trinnvis, slik at ikke alle ble tatt ut fra første dag, sier Grønli til NRK.
Han mener det umiddelbart høres vanskelig ut å skulle vurdere økonomien til hver enkelt bedrift.
– For hvem skulle vurdere det. Direktøren selv, tillitsvalgte eller en uavhengig person, spør Grønli.