NRK Meny
Normal

Stille vår hos dekkforhandlerne

En kald vår gjør at mange bilister venter med å skifte til sommerdekk. Av de 300 som har satt sommerdekkene sine hos Dekkmegleren i Stavanger, har kun 60 hentet dem.

Dekkmegleren i Hillevåg i Stavanger

Det er ingen kø hos denne dekkforhandleren i disse dager. Selv om fristen for å sette på vinterdekk gikk ut for over en uke siden, har dekkforhandlere i Stavanger lite trafikk.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen / NRK

Peter Bengtsson hos Dekkmegleren i Hillevåg i Stavanger

Da klokka var 11 fredag formiddag, hadde bare fire bilførere kommet innom for å skifte til sommerdekk. – Aldri vært så stille som nå, sier Peter Bengtsson.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen / NRK

– På denne tiden av året pleier det å være fullt kjør her, men nå er det veldig stille, sier Peter Bengtsson hos Dekkmegleren på Hillevåg i Stavanger.

300 kunder har latt sommerdekkene overvintre hos Dekkmegleren denne sesongen. Kun 60 av kundene har hentet dem. Det er sjeldent.

– Jeg har jobbet i denne bransjen i seks år nå, og jeg har aldri opplevd noe lignende, sier han.

Vinterdekk til juni?

Bengtsson forteller at de aller fleste bilførerne kommer innom rett etter påske. Dette har ikke vært tilfellet i år.

– I forrige uke var det jo frost hver eneste natt. Folk måtte skrape isen av bilrutene, så det er ikke rart at vi ikke har den største trafikken, sier han.

Når regner du med at alle sommerdekkene vil være ute på veiene igjen?

– Rundt begynnelsen av juni, eller midten av mai, burde vel alle fått på sommerdekkene igjen, tror han.

Bengtsson legger til at mange i stavangerområdet også kjører på piggfrie vinterdekk, og tror det kan være en av faktorene til at det er så stille hos dekkforhandlerne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dorrit Solveig Rasmussen

– Jeg vet jeg er sent ute, men det har ikke vært forsvarlig å skifte dekk før nå, sier Dorrit Solveig Rasmussen, og skylder på den kalde nattefrosten.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen / NRK

Kulden har skylden

Dorrit Solveig Rasmussen fra Stavanger har nylig fått skiftet dekkene på sin bil hos Bengtsson. Noe i seneste laget, mener hun selv.

– Nå måtte jeg gjøre det. Jeg har piggdekk, og skulle egentlig gjort det for en uke siden, men på grunn av kulden har jeg ikke fått gjort det før i dag, sier hun.

Hun forteller at hun vanligvis pleier å skifte dekkene i god tid før fristen 2. påskedag. I år har ikke dette vært mulig, mener hun.

– Det er jo på grunn av frosten. Jeg har aldri opplevd en vinter som dette med så lang frost, sier hun.

– Vent hvis du skal til fjells

Rasmussen har ikke helt troen på at kulden har sluppet taket enda. Dersom det kommer nok en natt med frost, sier hun at bilen heller får stå.

Bengtsson er enig med Rasmussen, og sier at bilførere som bare bruker bilen til bykjøring, trygt kan skifte til sommerdekk.

– Det er piggdekkene som må av først. Men skal du opp i fjellet, burde du vente med å bytte, sier han.

Dekkskift

Bengtsson mener at dersom du bare bruker bilen til bykjøring, kan du fint skifte dekk nå.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen / NRK